Peter Lagerström på trafiksektionen är oroad över utvecklingen med färre nykterhetskontroller. Foto: SVT/Polisen

Trafikpolischef: Det är en oroväckande trend

Uppdaterad
Publicerad

Peter Lagerström, som är chef för trafiksektionen i Region Syd, tycker att det är en oroväckande stor minskning av antalet nykterhetskontroller och han ser flera orsaker.

Under 2014 gjorde polisen i Region Syd, där Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne ingår, 444.387 utandningsprover efter att ha stoppat bilister. 2015 gjordes 232.950 utandningsprover vilket är en minskning med 48 procent.

– Det finns flera faktorer till den stora minskningen. En del är att polisen har varit hårt pressat i och med migrantströmmarna till Sverige under senare halvan av 2015. En annan del är omorganisationen som polisen genomgår. Den tydliga struktur som fanns tidigare kanske har tappats under omorganisationen. Utandningsprover från bilister har inte prioriteras på samma sätt som tidigare, säger Peter Lagerström, chef för trafiksektionen i Region Syd.

Den 1 januari 2015 blev 21 polismyndigheter en samlad polismyndighet. Tittar vi på de senaste siffrorna efter omorganisationen blir minskningen av nykterhetskontroller ännu större. Då är minskningen av utandningsprov nästan 70 procent.

– Det är en oroväckande trend som kräver ledning och styrning från arbetsgivaren och polismyndighetens sida. Det är viktigt att vi kommer tillbaka och hittar rätt i det här. Den här trenden måste brytas och det måste ske omgående, säger Peter Lagerström, chef för trafiksektionen i Region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.