– Vi fick in ett väldigt värdefull tips mycket kort efter att brottet hade ägt rum. Tipset kom från en person som hade viss anknytning till en av de tre männen, säger åklagaren Thomas Hagman.
SVT Nyheter har kartlagt alla de skjutningar som var i landet under 2020. Kartläggningen visar att av de 385 skjutningar som inträffade har 65 gått till åtal. Hittills har 53 av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans.
Hör Thomas Hagman berätta om vikten av vittnen och tips och om varför det annars är svårt att lösa skjutningarna i klippet ovan.
För rädda för att vittna
Skjutningar i gängmiljöer är enligt Thomas Hagman extra svåra att lösa då vittnen ofta är rädda att berätta om vad de sett och vet.
När det gäller skjutningen i Oskarshamn dömdes alltså de tre förövarna. En till 9 års fängelse och utvisning, en till 4 års fängelse och en till 7 månaders fängelse. Mer om fallet i Oskarshamn kan du läsa här.
Uppklarade skjutningar under 2020
385 skottlossningar polisanmäldes i Sverige 2020.
Av de 385 skjutningarna har 65 lett till åtal. Hittills har 53 (14%) av dessa lett till fällande dom som vunnit laga kraft. Ytterligare några fall väntar på avgörande i högre instans. 222 utredningar har lagts ned och 95 utredningar är fortfarande öppna. Två fall som har redovisats till åklagare har inte lett till åtal och ett fall har resulterat i ett strafföreläggande.
Mordåtal: 47 avlidna vid skottlossningar. 16 har lett till åtal varav 10 (21%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
Antal åtal där någon skadats: 118 skadade vid skottlossningar. 26 har lett till åtal varav 23 (19%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
Antal åtal där ingen skadats: 220 stycken skottlossningar utan brottsoffer. 23 har lett till åtal varav 20 (9%) lett till fällande dom som vunnit laga kraft.
En majoritet av skjutningarna är kopplade till organiserad brottslighet men i statistiken finns också skjutningar som inte har med kriminalitet att göra, exempelvis våldsdåd i nära relationer och skjutningar med jaktvapen.
Källa: Polisen
Uppklarning av dödligt våld:
Generellt ligger uppklarningen på höga nivåer när det gäller dödligt våld i Sverige. Mellan 2014 och 2017 var uppklarningen på 68 procent. Men tittar man enbart på dödligt våld i den kriminella miljön under samma tidsperiod, låg uppklarningen på 23 procent. Det kan jämföras med dödligt våld i nära relationer där 94 procent av brotten klarades upp.
Forskare menar att uppklarningen av dödligt våld handlar mer om i vilken miljö det sker i, snarare än vilket vapen som används. Men användning av skjutvapen i den kriminella miljön innebär sannolikt ännu sämre möjlighet till uppklarning.
Källa: Brårapport från 2019