Minst 44 000 grundskoleelever går i skolor som har tillstånd att undervisa delvis på engelska och som är undantagna kravet på att deras lärare ska ha svensk legitimation.
Lagen kräver dock att de utländska lärarna har utbildning som motsvarar en svensk. Men ingen myndighet kontrollerar om skolorna följer det villkoret.
Skolinspektionen: Inget vi kontrollerar
– Det är ingenting som vi är satta att kontrollera, säger Anna Bergqvist, som är enhetschef på Skolinspektionen i Stockholm.
Enligt lagen är det helt upp till huvudmannen, det vill säga kommunen eller friskoleföretaget, att bedöma lärarnas kompetens. Skolinspektionen kan begära ut uppgifter från skolorna om vilka lärare de har anställt – men har alltså inte i uppdrag eller mandat att avgöra om deras utbildningar motsvarar en svensk lärarexamen.
– Skulle vi få uppdraget att kontrollera detta skulle vi behöva göra bedömningar av lärarutbildningar från världens alla hörn och det tror jag skulle vara en svår uppgift, säger Anna Bergqvist.
Gäller ett hundratal skolor
Skolinspektionen har beviljat över hundra skolor tillstånd att undervisa på engelska genom åren. Men det är först under de senaste två åren som SVT kan se att de begärt in uppgifter om de utländska lärarnas kompetens – trots att lagen sett likadan ut sedan 2011.
Däremot har de under de senaste åren riktat kritik mot flera av skolorna för att de bryter mot andra delar av tillståndet.
Men Skolinspektionen har alltså inga sanktionsmöjligheter mot de skolor som anställer lärare som saknar den utbildning som lagen kräver.
Anna Bergqvists bild är trots allt de flesta av de engelsktalande skolorna anställer lärare som har lärarexamina från andra länder. Men om de har kompetens som motsvarar en svensk utbildning – vet bara skolorna själva.
– Det vi vet är det som vi intervjuar lärare, rektorer och huvudmän om. Men det är ytterst inte vi som gör bedömningen av om det är en utbildning som motsvarar en svensk lärarexamen, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen i ett mejl till SVT.