– På fredags- och lördagskvällar är det ganska mycket ungdomar som har varit här. Det har varit så ett tag och även den sista tiden. Det är inget som har ändrat sig trots att man nu vet att det är mer gift i lokalen, än man kände till tidigare, säger Benny Knutsson, ordförande i samhällsföreningen i Lindshammar.
När SVT Nyheter Småland är på plats i Lindshammar pratar vi med flera personer som bekräftar bilden av att personer fortfarande besöker lokalerna. Enligt dem vi pratat med handlar det om ungdomar som kommer från andra samhällen. Vi kan också se att dörrar brutits upp.
I klippet kan du höra vad samhällsföreningen skulle vilja se för lösning.
Saneringen dröjer flera år
Glasbruket Lindshammar finns med på Länsstyrelsens prioritetslista och de jobbar för att det ska undersökas vidare och saneras. Det drar dock ut på tiden.
Fastigheten är herrelös efter att ägaren gått i konkurs och ansvarsförhållandena är väldigt komplexa. Det är därför oklart vem som ska betala. Glasbruket lades ned redan 2009.
– Jag kan förstå att saker och ting tar tid, men man behöver titta på var behoven är störst. Det finns fler glasbruk som behöver saneras, men som det ser ut här, så har vi för mycket besök. De behöver man tänka på, säger Benny Knutsson.
Lindshammars Glasbruk
Ett av de mest kända konstverket från Lindshammars glasbruk är den stora glasobelisken på Sergels torg i Stockholm. Den är en 130 ton tunga glaspelare och är tillverkad av stål, vilken är beklädd och klädd med glas från Lindshammars glasbruk. Den ritades av Edvin Öhrström och invigdes 1974.
Glasillverkningen i Lindshammar startade 1905 och fram till 1991 tillverkade glasbruket blykristall. Bruket har använt både bly, arsenik och kadmium i tillverkningen.
En del av glasbruksområdet ligger i Uppvidinge kommun, en annan del, deponin och en fotbollsplan som är byggd på fyllnadsmassor som innehåller restprodukter från glasbruket, ligger i Vetlanda kommun.
Den senaste ägaren till glasbruksfastigheten försattes i konkurs 2020.