Peter Bergehamn,IT-chef på Växjö kommun, ser allvarligt på incidenterna som medfört att flera dokument förlorats från kommunen. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Hundratusentals filer låstes på Växjö kommun – flera dokument förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i Kalmar- och Kronobergs län, förutom Uppvidinge och Lessebo, har ett flertal gånger de senaste åren blivit drabbade av utpressningsvirus. Värst drabbat är Växjö kommun där flera dokument på den tekniska förvaltningen gått helt förlorade.

Det handlar ofta om falska mail från Telia och Postnord. Den som klickar sig in på en länk kan få alla sina filer låsta på datorn. Då tvingas den drabbade att betala en lösensumma för att få tillbaka filerna. Infekterade mail är något Växjö kommun får in daglien.

– Det här med hot från internet sker och händer varje dag här på Växjö kommun. Vi stoppar ungefär sju mail som är infekterade varje dag i genomsnitt. Vi vet också att ett antal mail tar sig förbi flera skydd och installerar sig på en dator, men då har vi andra system som plockar bort de från datorn, säger Peter Bergehamn, IT-chef på Växjö kommun.

Digital utpressning

”Tog hela natten och många jobbade hårt”

En enkät som SVT gjort visar att över 80 statliga myndigheter och drygt 180 svenska kommuner har drabbats av olika utpressningsvirus sedan 2015. Samtliga kommuner i Kalmar och Kronobergs län, förutom Uppvidinge och Lessebo, har vid något tillfälle fått datorer eller filer låsta. Värst drabbade är Växjö kommun som i början av 2016 drabbades av digitala utpressare av allvarligare grad när hundratusentals filer låstes.

– Det var fruktansvärt. Det tog hela natten och det var många jobbade hårt med att få tillbaka filerna. Tyvärr lyckades vi inte få tillbaka alla dokument, säger Bergehamn.

Hur tänker du om det?

– Det känns hemskt att vi måste plöja ner pengar i detta.

Hur mycket pengar lägger ni  på IT-säkerhet årligen?

– Säger jag under en miljon underdriver jag.

”Mörkertal”

Vad IT-chefen Bergehamn vet har minst tre dokument förlorats från tekniska förvaltningen men det finns fortfarande en viss osäkerhet.

– Tre dokument gick inte att återställa, men det kan vara ett mörkertal. Vi förstod att just dessa tre dokumenten saknades eftersom användare rapporterade om att de inte hittade vissa mappar.

Vad var det för mappar?

– Det kan jag inte gå in på men effekten av incidenten kunde blivit betydligt större.

Hur då?

– Hade vi slarvat med säkerhetskopior hade vi  förlorat väldigt mycket material. Till exempel någon som skriver en plan eller ritning och bilder.

Skruvat upp säkerheten

Hur har incidenten påverkat er på IT-avdelningen?

– V har skruvat upp vår säkerhet ännu mer. Vi har tagit bort möjligheter i våra system för virusen att sprida sig vidare, de virus som finns nu i alla fall.

Växjö kommun polisanmälde inte händelsen vilket Bergehamn i efterhand erkänner kunde gjorts annorlunda.

– Jag har ingen bra ursäkt utan det borde vi gjort. Men det pågår en kamp hela tiden mellan de som vill förstöra och stjäla sabotera och vi som vill bevara och beskydda. Det är en ojämn kamp eftersom det finns så mycket pengar där ute i den kriminella delen. Men vi kämpar på vi andra på vår sida också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet