Hannes Fridolfsson och Evelina Göthberg, grundarna av kommunikationsbyrån Salty Communication, berättar att de länge funderat på att testa en förkortad arbetsvecka, men inte vågat. När de fick nys om studien bestämde de sig för att anmäla företaget.
– Vi vill vara ett modernt företag. Det ska finnas möjlighet att få ihop sitt livspussel, och att man känner att man är på en arbetsplats som vill investera i sin personal, säger Evelina Göthberg.
Ska leverera som förut
Testet innebär att företagets fem anställda får behålla sin lön motsvarande varsin heltidstjänst, men de jobbar 80 procent. Samtidigt ska gruppen klara av att leverera sina tjänster i samma utsträckning som tidigare.
– Risken är naturligtvis att det blir en tidspress. Men vi tror det finns jättemycket effektiviseringsmöjligheter där tid kan kapas, som att korta interna möten, säger Hannes Fridolfsson.
Hur det här fungerar i praktiken kommer studien att följa upp under hösten.
”Blev kallad vänsterpartist”
Förkortad arbetsvecka har varit en politisk fråga i decennier. Lagen om 40 timmars arbetstid per vecka infördes år 1973, och har varit intakt sedan dess.
Enligt Hannes Fridolfsson finns det ingen politisk eller ideologisk motivering bakom företagets ambition att gå ner i arbetstid.
– Jag blev kallad vänsterpartist senast i morse. Det var nog på skoj, men det anses nog fortfarande fult att man vill jobba mindre, säger Hannes Fridolfsson.
Se vad Växjöborna tycker om att jobba färre dagar i veckan i klipper nedan.
Studie: FYRADAGARSVECKAN
- 15-20 arbetsplatser i Sverige ska testa att jobba 32 timmar per vecka, istället för 40 timmar, under sex månader.
- Studien leds av forskaren Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads Universitet och Handelshögskolan i Stockholm.
- Resultatet kommer presenteras i forskningsartiklar och bidra till metadata hos intresseorganisationen 4 Day Week Global.