Kommunerna listar åtgärderna som satts in för att komma åt de kriminella gängen. Foto: SVT

LISTA: Växjös och Kalmars nya vapen mot gängkriminalitet

Publicerad

Kommunens insatser är en viktig del i att motverka de kriminella nätverken. Vi bad säkerhetsansvariga i Kalmar och Växjö lista kommunenas satsningar – specifikt mot gängen.

Håkan Roupé, säkerhetsansvarig Kalmar kommun:

 • Kommunen har ett uppdrag kopplat till välfärdsbrottslighet och som riktar sig mot organiserad brottslighet. För att lösa detta uppdrag rekryteras just nu en person och tilldelade medel ligger på 1 miljon kronor.

• Samverkansformen SSPF (skola-socialtjänst-polis och fritid) startade 2005-2008 i Göteborg och med fokus på att tidigt identifiera risk för bland annat rekrytering till kriminella nätverk. Vi har denna samverkan på plats sedan 1 januari i år.

• Samverkansformen SIG (Sociala insatsgrupper, likt SSPF men riktad till äldre och redan etablerade kriminella) är under införande och på plats efter sommaren.

• Under våren i år tog länsstyrelse och polis initiativet till en myndighetsgemensam samverkan riktad mot organiserad kriminalitet där kommunen ingår. Under uppbyggnad och inte i drift.

• Kalmar kommun har satt igång en avhopparverksamhet, men det finns inget avtal med polisen om detta (uppger Malin Holgert)

Marcus Holmqvist, säkerhetsansvarig Växjö Kommun

• Påbörjat arbete kring gängkriminalitet och avhopparverksamhet. Förvaltningen för arbete och välfärd har precis påbörjat ett arbete kring gängkriminalitet och avhopparverksamhet där man undersöker hur en avhopparverksamhet skulle kunna utformas i Växjö.

• Fältgruppen arbetar med specifika individer som är eller riskerar att dras in i kriminalitet. Syftet är att identifiera ungdomar i riskzon och arbeta med att stimulera deras behov som syftar till en positiv utveckling.

Detta sker bl.a. genom motiverande samtal (MI), en personcentrerad och guidande samtalsstil med målet att tydliggöra och locka fram personens egna tankar kring motivation och förändring.

• Individärenden – fältgruppen arbetar även på andra sätt med specifika individer i syfte att bygga upp långsiktiga motiverande relationer i syfte att bl.a. minska risken för att individen dras in i eller fortsätter med kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.