fyra skådespelare i lustiga kläder på scen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med och träffa Loranga, Masarin och Dartanjang på Oktoberteatern i Södertälje som gör runt 30 föreställningar i höst. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Därför behövs Loranga, Masarin och Dartanjang i vår tid

Publicerad

En självupptagen pappa. En dement och hypokondrisk farfar. En tam giraff på gården. Masarin lever helt klart med en annorlunda familj. Barbro Lindgrens klassiska historia sätts just nu upp på Oktoberteatern i Södertälje.

Frågan är hur relevant ”Loranga, Masarin & Dartanjang” är för barn idag, 2024?

Berättelsen om Loranga, Masarin och Dartanjang kom redan 1969. Sedan dess har den märkliga familjen levt vidare på opera- och teaterscener, blivit animerad film och seriealbum men lockar nya läsare – och teaterbesökare än idag.

– Vi är inte perfekta, säger skådespelaren Mariam Namow som spelar Masarin.

Ser inte ut som vanlig familj

Oktoberteatern spelar under hösten cirka trettio föreställningar för kommunens lågstadieelever och fem offentliga föreställningar med premiär den 21 september.

– Det handlar om en familj som inte ser ut som en familj kanske brukar se ut, men som fungerar, säger regissören Mia Ringblom Hjertner.

I videon ovan: Hör regissören om varför berättelsen är relevant för barn än idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.