Från hyresregleringen under första världskriget till att bankerna kräver bostadsrättsförening som boendeform för att bevilja lån under 2000-talet.
Bostadsrättsföreningar finns till viss del även i bland annat i Norge, Finland och USA, men Sverige är det land där det är absolut vanligast.
Idag finns det omkring 30 000 bostadsrättsföreningar i Sverige och fler verkar det bli.
Hur började det? Titta på videon.
Vad är en bostadsrättsförening?
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där de boende tillsammans äger föreningens byggnad/byggnader och mark.
Som innehavare av en bostadsrätt äger du inte lägenheten utan du har istället nyttjanderätten till din bostad på obegränsad tid. Alla medlemmar har solidariskt ett ansvar för fastigheten.
En bostadsrättshavare har många rättigheter men även skyldigheter gentemot föreningen och sina grannar. Bostadsrättshavaren ska till exempel inte utsätta andra i omgivningen för störningar och betala sin avgift i tid. Som bostadsrättshavare har du vårdplikt av lägenheten och ska på egen bekostnad hålla allt som finns inuti bostaden i gott skick.
Föreningens verksamhet styrs av bostadsrättslagen, lagen om ekonomiska föreningar och stadgarna. I stadgarna regleras bland annat ansvarsfördelningen mellan föreningen och dig som medlem. En gång om året hålls en föreningsstämma. På stämman väljs också styrelsen och vem som ska vara föreningens ordförande det kommande året. Styrelsen har det löpande ansvaret för föreningens operativa verksamhet och fastställer också årsavgiften så att den täcker föreningens kostnader.
Källa: HSB