Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när en dömd kvinna i Södertälje visar upp den kriminella livsstilen. Foto: ur polisens förundersökning

Södertäljepolisen: Fördubbling av tjejer i kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor är mer involverade i grov kriminalitet än tidigare. I Södertälje ser polisen en fördubbling av tjejer. Dessutom har kvinnorna fått en betydligt mer drivande roll än vad man sett tidigare. Kvinnor är nu med och organiserar och planerar.

– Vi har sett exempel på kvinnor som glorifierar livsstilen på sociala medier, säger Kristoffer Olofsson, Södertäljepolisen.

Polisen gör samma typ av kartläggning när det gäller kvinnor som män i de kriminella nätverken. Tidigare var fyra procent av de kriminella i Södertälje kvinnor, enligt polisens kartläggning. Nu ligger siffran på omkring 10 procent.

SVT Stockholm har också kartlagt de kriminella nätverken i länet och i videoklippen ovan syns de kvinnor som ingår i gängen.

Oklart vad det beror på

Om det beror på att kvinnor har gått under polisens radar tidigare eller om det faktiskt är en yngre generation som gillar den kriminella livsstilen, är för tidigt att säga.

För att komma åt unga kvinnor som riskerar att fastna i gängkriminalitet jobbar polisen förebyggade tillsammans med socialtjänst, skola och föräldrar.

I videon ovan berättar polisen om den nya generationen av kriminella kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Mer i ämnet