Blandgrafik och stillbild på ekobrottsåklagaren Thomas Hertz om hur likvidation kan vara ett sätt att sopa undan spåren av ekonomisk brottslighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer om likvidatorn inte gör sitt jobb? Hör ekobrottsåklagaren Thomas Hertz om hur likvidation kan vara ett sätt att sopa undan spåren av ekonomisk brottslighet. Foto: SVT Grafik

Efter brf-fusket – byggbolag avvecklas: ”En likvidator kan dölja brottslighet”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljeföretagaren har mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner. Nu avvecklar han tio av sina bolag genom frivillig likvidation, där han själv föreslår likvidator.

– Jag har upptäckt fall där det är uppenbart att personen som utsetts inte är lämplig, säger ekobrottsåklagaren Thomas Hertz.

Likvidation används i stället för konkurs för att avveckla bolag med tillgångar.

Men flera av bolagen har stora skulder, bland annat byggsanktionsavgifter, avgifter för sena årsredovisningar och trängselskatt. Ett av bolagen har över fem miljoner i betalningsanmärkningar.

Brf-fusket

Vid en frivillig likvidation kan aktieägarna själva föreslå likvidator.

Dömd för brott

Även likvidatorn har stora skulder i sin juristbyrå.

– Min tillfälliga skatteskuld är på grund av en stor kundförlust men det har ju ingenting med mitt arbete att göra, säger likvidatorn.

Han har tidigare dömts för grovt bedrägeri. Hör mer i videon ovan.

Åklagaren ville att han skulle få näringsförbud men det ogillades av tingsrätten. Hovrätten fastställde domen till ett års fängelse i november 2017.

Är du lämplig som likvidator?

– Det är upp till Bolagsverket att avgöra. Jag har ju därefter bedömts lämplig i ett stort antal fall så jag ser inte det som något problem.

Hur kom Södertäljeföretagaren i kontakt med dig?

– Vi får ofta förfrågningar eftersom vi i princip enbart jobbar med likvidationer. Jag känner inte personen, men ibland får vi det från revisionsbyrårer och andra kollegor i branschen, så förmodligen via någon revisor.

Inte samma skyldigheter

Likvidation ger inte samma insyn som en konkurs och likvidatorn har inte samma skyldigheter som en konkursförvaltare.

– Om konkursförvaltaren misstänker att det finns brott i bolaget då anmäler han det till ekobrottsmyndigheten – den skyldigheten har inte en likvidator, säger Thomas Hertz.

Det finns heller ingen tillsyn vad gäller likvidatorer på samma sätt som det finns för exempelvis advokater och konkursförvaltare.

Vill se bättre kontroller

Han vill se bättre kontroll av likvidatorer.

– Lagstiftningen föreställer sig att det sker en kontroll hos Bolagsverket. Jag har upptäckt fall där det är uppenbart att den person som utsetts till likvidator aldrig borde ha kommit ifråga.

Södertäljeföretagaren svarar i sms att bolagen avvecklas för att verksamheten upphört, att han inte kände till att likvidatorn dömts för grovt bedrägeri och att det ligger långt tillbaka i tiden. Han fick rekommendation om likvidatorn från en redovisningsbyrå.

I videon nedan: Bolagsverket om vilka kontroller de kan göra av likvidatorer.

Bolagsverkets kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gör Bolagsverket tillräckligt för att förhindra kriminella från att använda företag som brottsverktyg? Hör chefen för företagsavdelningen, Therese Frennberg, om hur de jobbar med brottsförebyggande arbetet. Foto: SVT

FAKTA: LIKVIDATION

Likvidation innebär att en utomstående, en så kallad likvidator, ska avveckla bolagen. Den ska bland annat:

  • Sälja av tillgångar för att betala skulder och dela ut eventuella överskott till aktieägarna.
  • Lägga fram en slutredovisning på bolagsstämman
  • Avregistrera bolaget hos myndigheter

En förutsättning för att ett bolag kan likvideras är att det inte är på obestånd – det vill säga inte har möjlighet att betala tillbaka alla skulder till borgenärer som vill ha tillbaka sina pengar. Är det så ska bolaget istället försättas i konkurs.

Även om aktieägarna själva kan föreslå vem som ska utses till likvidator ska det först godkännas av Bolagsverket.

En person som utses till likvidator ska vara över 18 år, inte ha förvaltare enligt föräldrabalken, inte vara i konkurs eller ha näringsförbud. Bolagsverket tittar också på meritförteckning avseende utbildning och tidigare erfarenheter.

Den som har näringsförbud får inte vara likvidator, det är en av de saker Bolagsverket kollar på när de godkänner en likvidator.

Källa: Bolagsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet