Mandometerkliniken i Huddinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Regionen hur de tänker göra framåt med Mando som de nu kräver pengar tillbaka från. Foto: SVT

Efter nytt beslut: Regionen fortsätter kräva tillbaka pengar från Mando

Publicerad

Under måndagen kom beslut från tingsrätten gällande det privata vårdföretaget Mando. Regionen hävdar att företaget är skyldiga cirka 50 miljoner kronor och nu tänker regionen fortsätta kräva tillbaka pengarna.

Konflikten mellan Region Stockholm och det privata företaget Mando, som bedriver ätstörningsvård, har varit långdragen och trasslig. En del av konflikten handlar om att regionen vill få tillbaka cirka 50 miljoner kronor, som man menar att Mando systematiskt har felfakturerat för vårdbesök.

Regionen har försökt få tillbaka pengarna genom att stoppa delar av utbetalningar till Mando. Men Mando har reagerat starkt och bland annat anklagat regionen för att begå avtalsbrott. Under sommaren sökte Mando om att göra en så kallad företagsrekonstruktion, ett alternativ för att undvika konkurs.

Regionen motsatte sig rekonstruktionen eftersom att det skulle kunna innebära att man inte kan fortsätta kräva tillbaka pengar. Se vad företagsrekonstruktionen handlar om här:

Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen står framför landstingshuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen ser risk att utbetalningar på 50 miljoner stoppas om Mando får igenom företagsrekonstruktion. Foto: Maja Flygt/SVT

Tingsrätten river beslut

Under måndagen meddelade Södertörns tingsrätt att man river beslutet om företagsrekonstruktion för den del av Mandos bolagskoncern (Mandolean AB) som har avtal med regionen. Samtidigt beslutar man att ett systerbolag (AB Mando) kan fortsätta med rekonstruktionen.

– Vi har tolkat det som att den del av Mando som vi har avtal med har fått sin rekonstruktion avbruten. Då kommer vi som region fortsatt kunna kvitta den ersättning som vi betalar ut, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård i Region Stockholm.

Tingsrätten slår fast att det inte har varit ett avtalsbrott av regionen att stoppa utbetalningarna till Mando. De skriver också att en fortsatt företagsrekonstruktion skulle vara oskäligt mot Region Stockholm. Vid nästa utbetalning tänker nu regionen kvitta nästan åtta miljoner kronor.

Det är på AB Mando som personalkostnader och lokalkostnader ligger. Exakt vad det kommer innebära för Mando att rekonstruktionen bara kan fortsätta för en del av bolaget återstår att se.

SVT har sökt Mando.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet