Region Stockholm har beslutat att avsluta sitt samarbete med Mandometerklinikerna. Nu menar Mandometer att de kan behöva stänga ned tidigare än vid avtalstidens slut i november.
– Det här är väldigt allvarligt att oroa en så här skör patientgrupp. Framför allt får man inte ställa patienter på gatan på det här sättet som de hotar med, säger Sandra Ivanovic Rubin.
Systemet görs om
För ungefär ett år sedan beslutade Region Stockholm att göra om ätstörningsvården – oberoende av Mandokliniken och dess nedläggning.
– Vi behöver se till att ätstörningsvården kommer närmre patienter tidigare, att man får tidigare insatser. Alla i sjukvårdssystemet ska behandla ätstörningar.
Vad som garanterar att alla får vård i den redan högt belastade ätstörningsvården, menar regionen, är utökade kapaciteter – att man exempelvis är villig att samarbeta med privata vårdgivare. Men det börjar inte gälla förrän Mandos verksamhet lagts ned.
Men vad händer om Mando faktiskt väljer att avsluta sin verksamhet innan avtalets slut i november?
– Då kommer vi se till att alla får vård. Vi kommer tidigarelägga den befintliga planen, som handlar om att skapa ökad kapacitet i öppenvården och slutenvården, och om det behövs även blanda in privata vårdgivare, säger Sandra Ivanovic Rubin.
SVT har varit i kontakt med Mandokliniken – som inte vill kommentera via telefon. I ett mejl svarar kliniken bland annat:
”Kritiken mot Mando bygger på feltolkningar av avtal som Region Stockholm vägrar att diskutera, kräver åter enorma belopp, slutar betala och tvingar Mando att stänga, inget Mando ”väljer”.
Med medvetet oriktiga uppgifter svartmålar Sandra Ivanovic Rubin Mando och invaggar patienterna i falsk trygghet.”