Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias dotter har vårdats på Mandometerklinikerna för sin allvarliga anorexia under tre års tid. Hör hans oro om vad som kommer hända med dotterns, och andra patienters, vård framöver. Foto: Pia Heick/SVT

Patienter hamnar i kläm i turerna kring Mandos ätstörningskliniker

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm gör om ätstörningsvården och har avslutat samarbetet med privata Mandometerklinikerna. Nu menar Mandometer att de kan behöva stänga ned tidigare än vid avtalstidens slut i november. Föräldern Mattias varnar för att om konflikten inte löser sig så kan det få allvarliga konsekvenser för de patienterna.

– I slutändan är det värsta som kan hända att de inte överlever, säger Mattias.

Mattias dotter är sjuk i anorexia och har fått behandling på Mandometerklinikerna under de senaste åren. Förhoppningen är att hon ska friskförklaras efter sommaren – men turerna kring ätstörningsvården i regionen har skapat oro.

– Vi vet inte när nästa besök blir eller om det ens blir av. Vem kommer att kunna friskskriva henne? undrar Mattias.

Regionen gör om ätstörningsvården

Region Stockholm förlänger inte avtalet med privata Mandometerklinikerna, vården ska drivas i regionens regi istället. Men Mandometerklinikerna skulle fortsätta sin verksamhet fram till november i år.

Nu kan Mando komma att stänga ned redan i juli. Besked om garanterad vård på annan klinik inom regionen, har inte getts till patienternas familjer.

– Våra barn och vi som anhöriga blir klämda och det är vi som betalar priset för det här.

Om klinikerna stänger ned redan i juli i år eller inte, beror enligt Stefan Stern, ordförande i Mandometerklinikerna, på om regionen betalar ut full ersättning till dem framöver.

”Just nu försöker vi med insamlade frivilliga medel från allmänheten hålla vården igång. Vi har i juni bara fått 30% av de vårdpengar vi brukar få, och har rätt att få enligt avtalet. Regionen begår avtalsbrott. Om regionens styre gör samma sak i juli så tvingas kliniken definitivt stänga. Men nu försöker vi och alla patienter att få regionen att ändra sig till juli månads faktura och i mellantiden samla in pengar för att kunna bedriva vården till självkostnad. Detta får ju oproportionerliga konsekvenser för patienterna pga regionens agerande”, skriver Stefan Stern i ett mejl till SVT.

Regionen: ”Förstår att patienter blir oroliga”

Socialstyrelsen har tidigare skrivit att forskningen som metoden lutar sig på har brister och inte är tillförlitlig. Maria Andersson, enhetschef för psykiatrienheten i Region Stockholm, skriver i ett mejl till SVT:

”Självklart förstår vi att patienter blir oroliga om en vårdgivare säger att den ska stänga ned sin verksamhet. Vi utgår ifrån att Mandokliniken kommer att fullfölja sin del av avtalet, samtidigt som vi vidtar åtgärder för att säkerställa att alla som behöver ska få vård om vårdgivaren väljer att avbryta behandlingen för sina patienter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.