Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen står framför landstingshuset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad handlar företagsrekonstuktionen om? Det här är det senaste i konflikten om ätstörningsvården mellan Region Stockholm och det privata vårdföretaget Mando. Foto: Maja Flygt/SVT

Konflikten om ätstörningsvården – regionen ser risk att utbetalningar på 50 miljoner stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter storma kring ätstörningsvården i Region Stockholm. Under sommaren har konflikten mellan regionen och det privata vårdföretaget Mando blivit allt djupare. Regionen vill få tillbaka cirka 50 miljoner kronor från företaget – nu kan utbetalningarna komma att stoppas.

Det har varit många turer mellan Region Stockholm och det privata vårdföretaget Mando, som stått för en betydande del av ätstörningsvården i Stockholm.

Det politiska styret i regionen har valt att inte fortsätta samarbetet med Mandometerklinikerna när avtalet löper ut den 30 november 2024. Under de senaste åren har det också framkommit skarp kritik mot företaget. Experter har bland annat pekat på att metoden vården bygger på saknar tillräcklig evidens och i en granskning från SVT vittnar flera patienter och anställda om brister.

Granskning av ätstörningsvården

Samtidigt finns det många som har goda erfarenheter från Mandos kliniker. Regionens beslut om att inte förnya avtalet har därför mött starkt motstånd.

Regionen kräver tillbaka miljoner

Regionen har anklagat företaget för att systematiskt ha felfakturerat för vårdbesök. Nu begär regionen att få tillbaka cirka 50 miljoner kronor, något som Mando bestrider och tvisten ska fortsätta i tingsrätten.

Under sommaren fortsatte konflikten. Under juni och juli bestämde sig regionen för att sluta betala Mando för delar av vårduppdraget, med hänvisning till skulden på cirka 50 miljoner kronor. Mando menar att det var ett avtalsbrott som äventyrat patienternas behandling.

– Vi såg risk för att inte ha möjlighet att återkräva pengarna när avtalet går ut. Då valde vi göra det som heter kvittning, att vi innehåller en del av ersättningen, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård i Region Stockholm.

Nu är Mando satt i så kallad företagsrekonstruktion, ett alternativ för att undvika konkurs. En advokat kliver in under en begränsad period för att reda ut hur Mando kan fortsätta sin verksamhet. Regionen kan inte kräva tillbaka mer pengar under rekonstruktionen och Mando kan fortsätta bedriva vården.

– Det är ett sätt att komma undan det betalningsansvar Mando har gentemot oss. Vi ser att våra möjligheter att få tillbaka pengarna efter rekonstruktionen kraftigt försämras, säger Christoffer Bernsköld.

Fråga för tingsrätten

Under tisdagen meddelade regionen att de motsätter sig företagsrekonstruktionen.

– Vi hoppas tingsrätten ska fatta beslut om att avbryta rekonstruktionen, säger Bernsköld.

SVT har sökt Mando och rekonstruktören, men inte fått någon intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet