• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alicia Arvidsson, Tilda Lidberg och Emma Hansen känner inte att de sticker ut eller behandlas annorlunda för att de är de enda tjejerna i klassen. Foto: SVT

Fler tjejer söker byggprogrammet: ”Har alltid gillat att bygga”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor lyser med sin frånvaro inom byggbranschen. Men i framtiden kan det se annorlunda ut – för i år ser man en ökning av antalet tjejer som har valt byggprogrammet i första hand.

Det är närmare 13 procent fler tjejer som har valt bygg- och anläggningsprogrammet i första hand i år, jämfört med förra året. Detta enligt statistik om gymnasievalet från Skolverket.

– Jag har alltid gillat att bygga, säger Emma Hansen på Torekällgymnasiet i Södertälje. Det finns inga hinder för mig som tjej att gå bygg, jag tycker att alla människor ska få prova på att bygga. En människa är en människa.

Tvekade inför att välja bygg

Men att välja byggprogrammet var ingen självklarhet för henne.

– Jag tvekade ju inför att gå bygg för jag tänkte på killarna – och om jag skulle bli utstött eller något. Men det funkar bra. Och så kom det ju två tjejer till i klassen, säger Emma Hansen.

Inte heller de andra tjejerna i klassen har stött på några attitydproblem på grund av sitt kön.

Emma Hansen går första året på bygg- och anläggningsprogrammet. Hon har alltid gillat att arbeta med händerna och se saker ta form. Foto: SVT

Machokultur i vägen för kvinnor

Men enligt undersökningar, som Byggnadsarbetarförbundet och Byggcheferna har gjort, är det många kvinnor inom byggsektorn som mått dåligt av den machokultur som finns på sina håll. Sedan några år tillbaka driver de kampanjen Stoppa machokulturen.

– Jag vill gärna tro att vi har bidragit till den här ökningen av antalet sökande. Vi har jobbat frenetiskt på Byggnads i många år för att förändra attityden och jargongen ute på arbetsplatserna, säger Johan Lindholm som är förbundsordförande på Byggnads.

”Behöver hela befolkningen”

Idag är det 1,5 procent av Byggnads medlemmar som är kvinnor. Något fler jämfört med för några år sedan, men de måste bli fler, menar Johan Lindholm.

– Vi behöver hela befolkningen nu när vi ska bygga ifatt allt som behöver byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.