Ett klassrum i Ronna 1991. I ett nästan 30 år gammalt SVT-reportage talas endast syrianska/västassyriska på klass 4A:s mattelektion. Läraren säger att eleverna inte hänger med annars.
Ronnaskolan 2019. SVT besöker skolan på nytt. Eleverna i 4C uppmuntras genom olika metoder att tala mycket svenska. Varje lärare sätter upp mål i både sitt ämne och i svenska.
Över 80 procent klarar svenskan
Ronnaskolan är fortfarande segregerad idag. Hela 94 procent av eleverna har utländsk bakgrund, enligt SVT:s färska sammanställning.
– Men i dag är det 80-85 procent av eleverna som går ut skolan som klarar svenskan, säger Ronnaskolans rektor Henrik Ljungqvist. Och då har vi elever som går ut som bara har ett eller två år i Sverige.
Sedan några år tillbaka använder man sig på Ronnaskolan av ett så kallat språk- och kunskapsutvecklande arbete som bland annat innebär att det svenska språket alltid står i fokus. Oavsett ämne. Se mer i videon ovan.
Modersmålet ger draghjälp åt svenska språket
Samtidigt får eleverna använda sig av sitt modersmål vid kognitivt utmanande diskussioner.
– Vi använder modersmålet parallellt med svenska språket, säger Ronnaskolans rektor Henrik Ljungqvist.
Är det inte risk att eleverna då missar att lära sig vissa termer på svenska?
– Nej, vi undervisar ju ändå bara på svenska, säger Henrik Ljungqvist. Och all forskning idag pekar helt entydigt på att ju starkare modersmål du har desto starkare svenska bygger du upp.