En mobiltelefon visar en bild av kycklingar, placerad ovanpå en detaljerad karta som visar delar av Europa och Asien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av männen som flydde efter skjutningen i Hovsjö har ett ovanligt försvar: Han påstår att han bara reste iväg för att besöka kycklingar. Foto: Maja Flygt/SVT/Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer livstids fängelse för skytten efter trippelskjutningen i Hovsjö

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året skottskadades tre tonårspojkar i ett bostadsområde i Hovsjö i Södertälje. Nu fastställer Svea hovrätt domen för den person som utpekas som skytten – livstids fängelse och utvisning.

Kvällen 9 december 2023 avlossades ett flertal skott i Hovsjö. Skjutningen har beskrivits som starten på en ny våldsupptrappning i Södertälje. Tre killar skottskadades, och en av dem träffades i huvudet och fick livshotande skador.

Flera av de misstänkta gärningsmännen kopplades till Saltskogsfalangen, en av de två grupperingar i Södertälje vars konflikt har inneburit många grova våldsdåd.

Kriminella nätverken i Södertälje

Sex av sju dömda överklagade

Sammanlagt dömdes sju personer i tingsrätten för bland annat mordförsök, medhjälp till mordförsök och grovt skyddande av brottsling. Domen överklagades av sex personer och under fredagen kom domen i hovrätten.

Den 20-åring som pekas ut som skytten får sitt straff fastställt: livstidsfängelse och utvisning för mordförsök. En då 16-åring dömdes i tingsrätten för medhjälp till mordförsök och får även han sitt straff fastställt i hovrätten – sluten ungdomsvård i två år.

Fyra personer dömdes i tingsrätten för grovt skyddande av brottsling där en nu frikänns helt, en annan får sitt straff på 1,5 års fängelse fastställt och de två andra får något längre fängelse än vad tingsrätten kom fram.

Två greps i Spanien – på väg till kycklinggård

En av de fyra som döms till grovt skyddande av brottsling åkte tillsammans med skytten mot Marocko strax efter skjutningen, men greps i Barcelona av spansk polis.

I förundersökningarna framkommer en oväntad förklaring till resan – han menar att han ska besöka en kycklinggård han nyligen blivit delägare i.

Hör mer om förklaringen om kycklinggården i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet