Nino är en av eleverna på Solberga by som just nu får uppleva ljudkonst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillsammans med två konstnärer får just nu eleverna på Solberga by i Järna uppleva ljudkonst. Nino, som är en av eleverna, tar gärna till sig av konstnären Patrick Dallards ljudberättelser. Foto: Patrik Airosto/SVT

Här lär sig eleverna kommunicera med hjälp av instrument

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av stämningsfulla trummor och egenbyggda instrument får eleverna i Solberga by chansen att uppleva kultur. Eleverna får testa på utifrån sina egna förutsättningar och förmågor.

Waldorfsärskolan Solberga by erbjuder just nu sina ca 60 elever en chans att uppleva ljudkonst. Taken är att barnen, som har varierande funktionsnedsättningar, ska få delta i aktiviteter utifrån sina egna förmågor och få lära sig genom upplevelsebaserad pedagogik.

– Vi kom på att det är fascinerande med ljud och att barnen tycker det är intressant med instrument. Vi ville skapa ett projekt som alla kunde vara delaktiga i, förklarar Aina Ferri, dramapedagog och projektledare.

Bygger sina egna instrument

Med ett kulturbidrag i ryggen anlitade Solberga by konstnärerna Julia Adzuki och Patrick Dallard, som jobbar med ljudkonst.

– Vi kommer skapa en ”klangstig”, som ska finnas i anslutning till vår skolgård. Bland annat genom att spänna upp pianosträngar på en död gammal gran, berättar Aina Ferri.

Eleverna kommer också att få skapa och använda sina egna instrument.

Får synas i negativa sammanhang

Enligt Kim Parling, som är skolchef på Solberga by, så får deras elever ofta synas i negativa sammanhang.

– Vi vill istället visa på allt det fina som våra barn och unga får uppleva och organisera en insats utifrån inkluderingsperspektivet.

DETTA ÄR WALDORFPEDAGOGIKEN

Waldorfpedagogiken är ett pedagogiskt alternativ från förskola till gymnasiets avgångsklass. Målet är barnets allsidiga utveckling med uppmärksamhet på det väsentliga i de olika åldersstadierna.

Waldorfförskolor och waldorfskolor är en del av den idéburna skolrörelsen i Sverige.

I förskolan läggs tonvikten på barnets egen utvecklingsmöjlighet i den fria leken.

Källa: waldorf.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.