En person står bredvid en brun häst i en naturskön miljö med träd och en öppen äng i bakgrunden. I fjärran syns en annan person som går, medan ett stall eller en hage är synlig på höger sida av bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som en jävla mardröm” – hör Aileen berätta om vad hon såg när hon kom ut i hagen efter skotten. Foto: Lisa Liljefors

Hästägaren: Det är overkligt – som en mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Två hästar blev på fredagskvällen allvarligt skadade av en jägare som sköt mot vildsvin. Aileen Köpper, vars barn förlorade sina hästar, säger att situationen känns mardrömslik.

Aileen Köpper hörde skotten som på fredag kväll skadade hennes hästar, men det var först när hon fick ett samtal från jägaren som hon förstod att det var hennes shetlandsponnyer som blivit skjutna.

Den ena hästen hittade hon och dottern skadad i benet i hagen och den andra hittade dottern skadad i magen en bit bort. Båda hästarna var så illa skadade att de fick avlivas på plats.

– Det var hemskt. Det lilla stoet som låg här hade benet vänt åt fel håll. Det var så hemskt att det är svårt att ta in, säger hon till SVT Nyheter.

Jägaren trodde han sköt vildsvin

Jägaren ska ha varit ute efter vildsvin, men Aileen Köpper menar att det inte förklarar att han sköt.

– Han beklagade och det var fruktansvärt. Jag vill minnas att det var något prat om att det skulle ha varit vildsvin bakom hästen, men även om det skulle ha varit fallet skjuter man inte då. Rörelsemönstret på vildsvin och hästar är helt annorlunda. Det var en stjärnklar natt. Det var inte dimma, det var upptänt här, säger hon.

Hon berättar också att det fanns personer i stallbyggnaden vid hagen. Aileens dotter hade varit på plats kort innan hästarna sköts och fodrat djuren. När skotten föll var dock ingen i själva hagen.

– Det är så overkligt. Det känns som en mardröm, säger Aileen Köpper.

Jägaren anmälde själv händelsen till polisen. Polisen har upprättat en anmälan om jaktbrott samt framkallande av fara för annan.

Hör Aileen Köpper berätta om händelseförloppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.