Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: D. Nilsson Hamne/M. Derblom Jobe/SVT

Ny rapport: Höga halter miljögift i fisk från Mälaren – ”Klart man blir orolig”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Naturskyddsföreningen visar att matfisk såsom gös från Mälaren innehåller så höga halter av miljögiftet PFAS att konsumenter bör begränsa intaget.

– Man får se det som lyxmat och äta ett par gånger per år, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig inom miljögifter på Naturskyddsföreningen.

Det är analysföretaget Eurofins som på uppdrag av Naturskyddsföreningen undersökt hur mycket PFAS som finns i olika livsmedel. PFAS är ett hälsoskadligt miljögift som är hormonstörande och ökar risken för vissa cancerformer.

– En vuxen bör bara äta gös från Mälaren ett par gånger per år och barn ska inte äta det alls, säger Cecilia Hedfors på Naturskyddsföreningen.

Södertäljebon och mamman Sherare Waysi, regerar på uppgifterna:

– Oj, det känns särskilt allvarligt med tanke på att barn inte alls bör äta det, klart det kommer påverka mig när jag köper fisk, säger hon.

Hör fler reaktioner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.