En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som sitter i en inomhusmiljö, iklädd en tröja och slips, med en utsträckt bakgrund. Den högra sektionen visar en grupp människor på en skidort i snön, klädda i skidkläder och utrustning, med en skidbacke i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Svanfeldt, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, kommenterar domen i assistansmålet i Södertälje som hans kollega, åklagare Göran Kvist, drivit. Foto: SVT/polisens förundersökning

Polis, advokat och pilot döms för miljonbedrägeri i assistanshärva i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Flera familjemedlemmar varav en polis, en advokat och en pilot döms för omfattande fusk med assistansersättning i Södertälje. Under fyra års tid har de fuskat till sig miljonbelopp för vård av sin pappa som inte utförts.

– Domen har ett symbolvärde för Södertälje och det arbete som bedrivs mot systemhotande verksamhet, säger Södertäljepolisen Johan Allard som utrett ärendet.

Det var en kommunanställd i Södertälje som blev misstänksam och larmade – hur hinner syskonen hjälpa sin pappa, som efter en stroke beviljats assistans av Försäkringskassan dygnet runt, samtidigt som de har framgångsrika karriärer och bor utanför Södertälje?

Två års spaningsarbete

I augusti 2021, efter två års spaningsarbete med bland annat hemliga tvångsmedel, slår polisen till mot familjen i en gryningsräd.

I bevisningen framgår att de fem syskonen och en svärson uppgett att de hjälpt den sjuka pappan med assistans, men i själva verket jobbat på annat håll. Vid vissa tillfällen var de i fjällen eller i Spanien.

Fusk för sex miljoner

Nu döms syskonen och en svärson för grova bidragsbrott till fängelse mellan 1,5 år och 2 år och nio månader för att ha fuskat till sig sex miljoner i över fyra års tid.

Pappan frias medan mamman, som enligt åklagaren ska ha varit den som utfört merpart av assistansen, döms för medhjälp till grovt bidragsbrott. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter på 38 000 kronor.

”Systemhotande”

– Brottsligheten är av sådant slag som urholkar välfärden för alla andra som är berättigade till assistans när någon ”stjäl” pengar från systemet, vilket har hänt här, säger Jonas Svanfeldt, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, om domen som åklagare Göran Kvist, drivit parallellt med Särskilda åklagarkammaren.

Samtliga inblandade nekar till brott och försvarar tidskrockarna med att pappan mestadels varit med dem på olika platser och resor.

– Jag ser det som osannolikt med tanke på brukarens hälsotillstånd, säger Södertäljepolisen Johan Allard som utrett ärendet från start.

”Symbolvärde”

Han känner sig nöjd med bevisningen i målet.

– 50 procent av uppkopplingarna av barnens telefoner mot telefonmaster visar att de varit på andra platser än de uppgett.

Polis avskedas

Polismyndigheten har sedan tidigare meddelat att den nu dömda polisen kommer att avskedas vid fällande dom. Även Advokatsamfundet har kommit med besked om att advokaten kommer att uteslutas vid fällande dom.

De dömda ska totalt betala skadestånd på nästan 9 miljoner kronor, inklusive dröjsmålsränta.

Hör SVT:s krimreporter om domen, i videon nedan.

Grupp av skidåkare samlade på en skidort under snöigt väder. Bakgrunden visar en snötäckt skidbacke med träd och stugor. Till höger visas en person med ett neutralt uttryck, klädd i en mörk outfit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt domen ska syskonen och en svärson hjälpt den sjuka pappan med assistans, men i själva verket jobbat på annat håll. Vid vissa tillfällen var de i fjällen eller i Spanien när de uppgett att de jobbat. Hör SVT:s kriminalreporter Aida Arslanovic om fallet. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.