Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Rosenberg, moderat kommunalråd och ordförande i Telges bolagsstyrelse. Han vill sälja kommunägda Telge Energi till Fortum Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Kommunalrådet: ”Vi ser det som en långsiktig lösning att sälja Telge Energi”

Uppdaterad
Publicerad

Elhandelsbolaget Fortum har lagt ett bud på 450 miljoner kronor för kommunägda Telge Energi. Ett bud Telge AB:s styrelse har accepterat.

Telge Energi är kommunägda telgekoncernens elhandelsbolag. Att styrelsen accepterat priset innebär att det behövs ett politisk beslut för att försäljningen ska gå igenom. Det kommer tas upp den 16 juni i kommunstyrelsen och 19 juni i kommunfullmäktige.

– Framåt ser vi behov av stora investeringar för ett växande Södertälje och försäljningen frigör resurser till satsningar på vår kärnverksamhet, säger Alexander Rosenberg (M), kommunalråd och styrelseordförande Telge AB.

Klimat

Om köpet går igenom så ska Fortum ha kvar Telge Energi i Södertälje i ett år, det har man garanterat. Men vad som händer sedan med bolaget och de anställda vet inte Telge AB. Trots det valde man alltså att acceptera budet, som enligt Alexander Rosenberg är ett rekordhögt belopp.

Miljövänlig profil i gungning?

– En stor del av värdet i ett bolag är ju personalen. Och vi ser det som ganska konstigt att Fortum först skulle köpa Telge Energi och sedan göra sig av med värdet, säger moderaten Alexander Rosenberg.

Telge Energi har länge haft en tydlig miljö- och klimatvänlig profil. Nu ser man ut att köpas upp av Fortum, som fått hård kritik för sin tidigare inblandning i nytt kolkraftverk i Tyskland via företaget Uniper, som man nyligen sålt. Samtidigt startade man upp kolkraft på ett finskt kraftverk i höstas, enligt Vasa Bladet.

Att ha Telge Energi i kommunalt ägande hade för lokalpolitikerna kunnat vara ett sätt att leda energimarknaden i en grönare riktning. Men Alexander Rosenberg väljer istället att se vad man kan göra lokalt.

– Mitt uppdrag är att skapa värde för Södertälje. Nu kan vi använda dessa pengar vi får från en försäljning till att göra den klimatomställning vi behöver i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet