Ska du köpa en bostad eller har du redan köpt? Här har vi samlat det som är viktigt att tänka på innan och efter att man köpt för att minska risken för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vad händer om min bostadsrättsförening går i konkurs?

Uppdaterad
Publicerad

Oseriösa aktörer och kriminella personer tömmer bostadsrättsföreningar på stora pengar.

I denna guide får ni svar på de vanligaste frågorna som tittare haft under vår rapportering.

Svarar i texten nedan gör Therese af Jochnick och Markus Pålsson, båda från SBC, Sveriges bostadsrättscentrum.

bild på radhus och en kvinna i ljust hår och glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan du skydda dig och din bostadsrättsförening mot ekonomisk brottslighet. Få tipsen från organisationen ”Bostadsrätterna” ovan. Foto: Fredrik Persson/TT

Vad händer om min bostadsrättsförening går i konkurs?

– Det är ovanligt att en bostadsrättsförening går i konkurs. Om föreningen inte har möjlighet att betala sina skulder kan firmatecknare för bostadsrättsföreningen lämna in en konkursansökan till tingsrätten. Det krävs således inget stämmobeslut för detta.

Tingsrättens konkursförvaltare avyttrar bostadsrättsföreningens tillgångar och betalar ut pengar till de som föreningen står i skuld till. I samband med detta förlorar medlemmarna sin bostadsrätt och lägenheterna betraktas istället som hyresrätter.

Kan man bo kvar efter att bostadsrättsförening gått i konkurs?

– Bostadsrätten upphör vid en bostadsrättsförenings konkurs och betraktas istället som en hyresrätt. Bostadsrättshavaren har rätt att bo kvar i lägenheten även efter konkursen.

Vad händer med mitt banklån?

– Vid en bostadsrättsförenings konkurs förlorar bostadsrättshavaren det ekonomiska värdet eftersom en hyresrätt saknar ett ekonomiskt värde. Dock gäller att lånen kvarstår.

Vilka varningstecken ska jag kika efter?

– Vi rekommenderar alla köpare av Brf-lägenhet att sätta sig in i föreningens ekonomi genom att läsa föreningens årsredovisning. I årsredovisningen är det framförallt kassaflödesanalysen – den visar vad som hänt med föreningens kassa under året.

Föreningar som inte gör större underhåll eller större amorteringar bör ha ett positivt kassaflöde. Föreningar som har ett negativt kassaflöde som inte kan förklaras av underhåll eller amorteringar riskerar att hamna på obestånd.

Den andra delen i årsredovisningen är förvaltningsberättelsen – här beskriver styrelsen vad som hänt under året samt vad man ser framåt. I förvaltningsberättelsen finns också föreningens nyckeltal. Nyckeltalen är ett enkelt sätt att jämföra föreningar mellan varandra.

Hur får man bort en styrelse?

– Om man vill rösta om en ny styrelse under en pågående mandatperiod så kan det ske på en extra föreningsstämma.

Styrelsen ska kalla till en extra föreningsstämma om en revisor i föreningen eller minst en tiondel av samtliga röstberättigade medlemmar skriftligen begär att en sådan stämma sammankallas för särskilt angivet ärende.

Vad kan bostadsrättsförening göra ifall man är nära konkurs?

– En förening som går i konkurs har högre kostnader än intäkter. Det innebär att avgiften behöver anpassas till de drift- och kapitalkostnader som föreningen har.

Ett annat sätt att minska kostnaderna i föreningen är att betala av föreningens lån genom kapitaltillskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet