• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu är det klart att det blir en rättegång mot 26-åringen som misstänks ha varit delaktig i stölden av domkyrkoregalierna. Foto: SVT

Vittnen hjälpte domkyrkotjuvar i sjönöd

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen gjorde åklagaren Isabelle Bjursten klart att den 26-årige mannen från Åkersberga åtalas för grov stöld. Han är misstänkt för att varit delaktig i domkyrkokuppen i Strängnäs.

En 22-årig man, även han från Åkersberga, dömdes i februari till fängelse i fyra år och sex månader för grov stöld och försök till grov stöld. 26-åringen som nu åtalas tros ha genomfört kuppen tillsammans med den dömde mannen.

”Räddare i sjönöden” några av vittnena

Bland bevisen finns delvis samma uppgifter som i rättegången mot 22-åringen, men också mycket nytt. Bland annat flera nya vittnesförhör.

Kuppen mot domkyrkan

Två av de nya vittnena som hörts i utredningen är två privatpersoner som var inblandade i att bogsera flyktbåten efter att gärningsmännen drabbats av någon form av motorhaveri vid Arnö, som ligger i Mälaren på gränsen mellan Strängnäs och Enköping.

– Först kom det en person och hjälpte till, men sedan blev han orolig att hans bensin inte skulle räcka till för att bogsera båten hela vägen, och då kom det en annan person och tog vid. Det är alltså två personer från allmänheten som har ryckt in och hjälpt gärningsmännen, säger åklagaren Isabelle Bjursten.

Polisen fick kännedom om motorbåtshaveriet tack vare att 26-åringen gjort en betalning och skickat ett tackmeddelande med en mobil betaltjänst till en av personerna. Åklagaren menar att betalningen bevisar att 26-åringen var en av männen i båten.

Dna-spår på hättan och kronan

Men det finns också annan bevisning, bland annat i form av spår på de återfunna regalierna. Både på Karl den IX:s begravningskrona och den tillhörande hättan samt på hans riksäpple hittades 26-åringens dna.

I andra hand yrkar åklagaren att 26-åringen ska dömas för grovt häleri. Isabelle Bjursten menar att han hanterat de stulna regalierna och försvårat ett återställande av dem.

Enligt mannens advokat, Tobias Enochson, nekar den åtalade till brotten.

– Han bestrider ansvar för brott överhuvudtaget. Han har inte varit delaktig i stölden eller i något häleri. Det enda han har varit delaktig i är att återlämna regalierna, och det kan inte anses vara brottsligt, säger han.

26-åringens advokat Tobias Enochson. Foto: Micael Engström

Han anser inte att åklagaren har tillräckligt med bevis för en fällande dom.

Rättegången inleds i Attunda tingsrätt i Stockholm den 27 maj och beräknas ta fyra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet