Åklagare Robert Eriksson kommenterar domen mot 16-åringen som frias från misstankarna om mordförsök efter skjutningarna i Nyköping 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Robert Eriksson kommenterar domen mot 16-åringen som frias från misstankarna om mordförsök efter skjutningarna i Nyköping 2023. Foto: SVT

Efter våldsvågen: 16-åring frias från skjutningar i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av tre dagar sköts två män i Nyköping förra året. Nu döms en 16-årig Strängnäsbo för två fall av grovt vapenbrott – men frias från två fall av mordförsök på de två männen.

Dåden blev starten på den månadslånga våldsvåg som senare skulle pågå i stan.

Det var i slutet av augusti som de två skjutningarna ägde rum, i två olika delar av stan. Båda männen överlevde skotten, men skadades.

Den 16-åriga killen, som är skriven i Strängnäs, häktades i september och åtalades i januari i år misstänkt för att ha varit skytten.

Våldsvågen i Nyköping

Åklagaren hade yrkat på ett längre fängelsestraff för mordförsök och grovt vapenbrott. Men tingsrätten friar nu 16-åringen från misstankarna om mordförsök. Man anser helt enkelt att åklagarens bevisning för att det är han som är skytten, inte håller.

Slipper mer tid bakom lås och bom

Samtidigt anser domstolen att han gjort sig skyldig till två fall av grovt vapenbrott då han på olika sätt varit i kontakt med vapnen.

16-åringen döms till sluten ungdomsvård i fyra månader och 15 dagar.

På grund av att han redan varit frihetsberövad och suttit gripen, anhållen och häktad – så slipper 16-åringen avtjäna det straffet.

I klippet ovan hör du åklagare Robert Eriksson kommentera domen.

En suddig bild från en övervakningskamera, en person ses titta fram bakom ett hörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen från skjutningen i slutet av augusti. Varning för obehagliga bilder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet