En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en person med långt, ljust hår som står utomhus. Den högra sidan visar en hand som applicerar hårprodukt på en person som ligger med huvudet bakåt i en frisörstol, där vattnet rinner i håret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frisören Sofia Gustafsson berätta om hur man tvättar håret på bästa sätt i klippet. Foto: SVT

Frisören: Så tvättar du håret korrekt

Publicerad

Att det är bra att tvätta håret sällan är en långlivad föreställning, enligt Sofia Gustafsson som är frisör i Eskilstuna. Hon får ofta frågor om hur man bör tänka kring hårtvätt.

– Rekommendationen är två till tre gånger i veckan. Jag förespråkar aldrig att tvätta håret så sällan som möjligt, säger hon.

Är du en av de som använder torrschampo efter ett svettigt gympass, eller kanske bara sköljer av håret? Då är du inte ensam. Många har uppfattningen att det är bra att tvätta håret så sällan som möjligt, berättar frisören Sofia Gustafsson.

– Man har tänkt tidigare att det optimala är att tvätta håret en dag i veckan. Den föreställningen hänger kvar, säger hon.

Läkarens råd om hårtvätt

Det är en bild som bekräftas av dermatologiöverläkaren Lars Norlén vid Karolinska Universitetssjukhuset.

– Det är ett väldigt vanligt scenario när jag träffar patienter. Att de får rådet att sluta tvätta håret och då försämras besvären.

En frisör sköljer håret på en kund vid en tvättstation. Frisören använder en vattenstråle från en handhållare för att skölja håret, medan olika hårprodukter syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ofta ska man tvätta håret? Så ska du göra om hårbotten kliar – hör överläkaren Lars Norlén svara på tre frågor om hårtvätt. Foto: Gorm Kallestad/TT

”Vissa behöver tvätta oftare”

Exakt vad som fungerar för varje individ varierar.

– Fråga alltid din frisör. Hår och hud har olika utgångslägen, vissa har mer fettproduktion och behöver tvätta det oftare, andra har torrt hår och då går det bättre att låta det gå fler dagar, säger frisören Sofia Gustafsson.

Så ofta tvättar vi håret – hör några personer i Eskilstuna svara i klippet nedan.

Tredelad bild. Tre Eskilstunabor står på stan och pratar om hårtvätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hår är skitsvårt”. Så ofta tvättar vi håret – hör några röster från Eskilstuna. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.