Lyftkran och kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på SSAB:s fabriksområde och se bilderna från bygget av anläggningen som ska leverera fossilfritt stål om några år. Foto: Robin Hult/SVT

Här byggs SSAB:s nya stålfabrik i Oxelösund – ska kapa svenska utsläppen: ”En milstolpe”

Uppdaterad
Publicerad

Inne på SSAB:s fabriksområde i Oxelösund växer en över 60 meter hög byggnad fram. Det handlar om den nya ljusbågsugnen som ska ersätta masugnarna, framställa fossilfritt stål – och sluka stora mängder el.

SSAB klassas som Sveriges största utsläppare av koldioxid med sina masugnar i Oxelösund och Luleå. Den nya tekniken i Oxelösund är en viktig del för att kraftigt minska företagets utsläpp.

För ett år sedan togs det första spadtaget under högtidliga former. Nu syns allt mer av den anläggning som är tänkt att bli motorn för framtidens stålproduktion.

Kraftledningen genom Sörmland

Höga stolpar har rests

De senaste veckorna har ett flertal höga stolpar rests och nu bildat konturerna av byggnaden där ljusbågsugnen så småningom ska placeras.

– Det är en jättestor milstolpe för oss att vi kan se framför oss hur byggnaden börjar ta form, säger Karin Palmqvist, plats- och produktionschef på SSAB i Oxelösund.

Tätt kopplat till bygget av ljusbågsugnen är det omdebatterade projektet som ska resultera i en sju mil lång, ny kraftledning genom stora delar av Sörmland. Utan elen från ledningen så kan ljusbågsugnen inte drivas.

Målet är att den nya anläggningen ska vara i drift sent under 2026.

Stor del av området töms

När masugnarna så småningom fasats ut så kommer en stor del av fabriksområdet stå mer eller mindre tom – eftersom den utrymmeskrävande hanteringen av kol och koks då blir överflödig.

– Vi kommer att ansöka om att få avveckla en verksamhet i förhandling med länsstyrelsen. Sedan handlar det om vad vi själva vill använda de här ytorna. Det är inte beslutat än, säger Magnus Sannert, projektledare för omställningsarbetet med ljusbågsugnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftledningen genom Sörmland

Mer i ämnet