Två grävmaskiner river bron över stambanan söder om Katrineholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här river två grävmaskiner vad som är kvar av bron över stambanan söder om Katrineholm. Hör projektledare Torbjörn Emilsson berätta mer om arbetet. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Här rivs bron över stambanan söder om Katrineholm

Publicerad

I helgen stod tågtrafiken stilla mellan Norrköping och Katrineholm. Bron över stambanan vid Fäboda, söder om Strångsjö, hade gjort sitt och revs av två grävskopor. Den gamla bron kommer inte ersättas med en ny.

På lördagsförmiddagen var det bara smulor av den gamla bron kvar. I över 100 år hade den låtit människor passera över järnvägen någon kilometer söder om Strångsjö i Katrineholms kommun.

– Den hade uppnått sin tekniska livslängd, säger Torbjörn Emilsson, projektledare på Trafikverket.

Rivningsarbetarna hade 55 timmar på sig för att klara jobbet. Under den tiden var all tågtrafik på sträckan avstängd.

Trafikverket utförde arbeten på flera håll

Enligt Emilsson passade Trafikverket på att utföra arbeten på andra håll utmed järnvägen, bland annat i Linköping och Norrköping.

Den rivna bron kommer inte att ersättas, berättar Emilsson. Förutom kostnaden beror detta på att en modern bro skulle behöva bli högre än den gamla och då skulle det vara svårt att få den att ansluta till riksväg 55 som löper parallellt med spåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.