Niklas Edmark tar emot en lista med namnunderskrifter beträffande Senior material i Eskilstuna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är inte för att vi är oroliga klimataktivister utan för att vi är oroliga Eskilstunabor, säger Katti Svedberg. Foto: SVT/Albin Aghamn

Över 20 000 personer kräver att Seniors utsläpp stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Stoppa skadliga utsläpp av miljögifter, SSUAM, har drivit på hårt för att Senior inte ska få släppa ut miljögiftet metylenklorid. På fredagen lämnade föreningen över drygt 20 000 namnunderskrifter till näringslivschef Niklas Edmark.

Som SVT tidigare har rapporterat har företaget Senior, som tillverkar separtorfilm till elbilsbatterier, beviljats tillstånd att årligen släppa ut 900 ton i luften av det skadliga lösningsmedlet metylenklorid. Beslutet har vållat stor oro bland boende i Eskilstuna och på sociala medier har en proteströrelse vuxit fram.

Menar att det finns felaktigheter

Katti Svedberg, var med och startade SSUAM, som har samlat in namn i hopp om att stoppa utsläppen.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

– Det här är inte för att vi är oroliga klimataktivister utan för att vi är oroliga Eskilstunabor, säger hon.

Föreningen anser att det finns felaktigheter i tillståndsansökan och de menar att forskning visar att metylenklorid har långt skadligare hälsoeffekter än vad som har redovisats.

Miljöprövningsdelegationen som har bedömt bolagets ansökan menar att det inte finns risker för människors hälsa utanför fabriken det handlar om mycket låga koncentrationer i mycket höga luftflöden.

Vill koppla in jurister

Föreningen har nu för avsikt att koppla in jurister för att driva en process som kan göra att företagets tillstånd rivs upp.

– Vårt mål är att ingen metylenklorid ska släppas ut, säger Katti Svedberg.

Niklas Edmark är näringslivsdirektör i Eskilstuna och var på plats för att ta emot protestlistorna.

– Vi tar det på allvar att det finns en stor oro bland befolkningen, säger han.

Pågående dialog

Enligt Edmark har kommunen en pågående dialog med Senior och han tror att öppenhet och tydlighet är ett sätt att minska den rädsla som finns i samhället.

– För oss är det viktigt att ta den här oron som visas i listorna vidare till de myndigheter som har fattat besluten, Kemikalieinspektionen och Miljöprövningsdelegation, säger han.

Två olika TILLSTÅND

Senior Materials planerade användning av metylenklorid bygger på två tillståndsbeslut.

Kemikalieinspektionen har gett en dispens för användning av medlet i produktionen i fabriken. Dispens behövs då medlet av arbetsmiljöskäl varit förbjudet sedan 1996.

Dispensen gäller från 1 juni 2023 och två år framåt, och kan sedan förnyas. Totalt 2 770 ton metylenklorid får hanteras i verksamheten.

(Senior har ännu inte börjat använda kemikalien. Den nya fabrik där den ska användas är under uppbyggnad.)

Villkor för dispensen är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ till metylenklorid och att det minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet.

Miljöprövningsdelegationen, vid länsstyrelsen i Uppsala, har därefter gett miljötillstånd för Seniors bygge av den nya fabrik där metylenklorid ska användas i tillverkningsprocessen.

Beslutet, som även har prövats av mark- och miljödomstolen, säger att maximalt 900 ton metylenklorid per år får släppas ut till luft, under en prövoperiod som pågår i två år från det att fabriken börjar använda kemikalien.

Under tiden måste bolaget vidta ytterligare åtgärder för att reducera utsläpp av metylenklorid utifrån bästa möjliga teknik, innan de slutliga villkoren för tillståndet slås fast.

Senior har fem år på sig att sätta igång, annars löper miljötillståndet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet