Delad bild. Till vänster, en man, klädd i mörka kläder, sittandes på en träbänk på en stenhäll. Till höger, en leende man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här på bänken växte boken fram – se tidigare kommundirektören i Eskilstuna Pär Eriksson om sorg och saknad efter att sonen Olle dog 2021. Foto: SVT/privat

Pär Eriksson skrev bok om saknad efter sonen Olles bortgång

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kommundirektören i Eskilstuna, Pär Eriksson, fick göra det ingen förälder ska behöva göra – att begrava sitt barn.

Nu har samtalen med sonen Olle blivit en bok, en bok om liv och hopp.

– När man upplever något sådant dramatiskt ställer man sig frågan: Orkar man leva vidare?, säger Pär Eriksson.

Vid Mälarens strand filosoferade far och den vuxne sonen om det mesta medan Olle levde.

De hade lösa planer på att skriva en bok tillsammans, men så kom beskedet att sonen Olles huvudvärk var obotlig cancer. Sedan gick det snabbt, på bara tio dagar var Olle borta.

– Det första Olle säger efter beskedet är: Jag vill leva – jag har så mycket ogjort. Så på så sätt är det hans ord efter längtan efter livet som blir bokens titel, säger Pär Eriksson.

Ett halvt liv

Samtalen i boken har egentligen inte ägt rum utan är Pärs tankar kring relationen och mellan far och son. Ett samtal som det skulle kunna vara.

– Jag fick en känsla av att han var närvarande, att han satt bredvid mig. Från början var det han som tröstade mig, säger Pär Eriksson.

Boken syfte är inte att man ska bli ledsen och gråta, utan den ska sprida hoppfullhet, menar han.

– Olle spred hopp in i det sista och summerade att han hade haft ett bra liv med en kärleksfull familj och goda vänner, han hade inte gjort något oetiskt. Tänk att få summera sitt liv så, även om det bara blev halva den tid som han skulle kunna ha levt, säger han.

Bänken vid Mälaren

Bänken blev den speciella plats där Pär samtalade med sin son. Under ett års tid skrev han ned sina känslor. Från början var det tänkt att det bara var Olles dotter som i vuxen ålder skulle få läsa Pärs anteckningar.

– Boken är skriven precis som jag kände mig under de tolv månader som skildras. Hade jag inte skrivit det direkt hade de känslorna gått förlorade. Från början var det ett sätt att få ro från det vanliga livet och en sorgeprocess, säger Pär Eriksson.

Reaktioner på stan

Sedan boken, som har titeln ”Jag vill leva – ett år av samtal på liv och död”, kom ut är det många som kontaktat Pär och berättat om sina egna erfarenheter. I vissa fall kan det handla om personer som för länge sedan förlorat nära och kära, men ingen har pratat om det.

– När en äldre man, som jag, kan öppna upp sig, prata om tårar och känslor så hoppas jag att fler vågar prata. Lite av budskapet i boken är att visa mer kärlek till sin familj. Det är inte på begravningstalet du ska beskriva din kärlek, utan nu, säger Pär Eriksson.

Att leva vidare med saknaden

– Det är värt att leva vidare för Olles familjs skull. Det är inte bara han, som i bokens titel, vill leva, det är även jag, säger Pär Eriksson.

Olle gick bort 2021, 42 år gammal.

I klippet berättar Pär om saknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.