Anders Axelsson från Kfast har varit delaktig i att få fram ett energilager intill Sméhallen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Levay från Kfast om energilagret som ska stötta Sméhallen när det krävs mer ström. Foto: SVT

Solceller och jättebatteri ska göra ishallen i Eskilstuna klimatsmartare

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Sméhallen i Eskilstuna fått ett eget energilager. Med solceller och ett rejält batteri gynnas såväl klimatet som kommunens energikostnader.

– Framåt kommer det här att bli en standardlösning, säger Anders Levay projektledare för energieffektivisering på Eskilstuna kommun.

På fredagen klipptes det röda bandet och Sméhallens första energilagringssystem kunde invigas. I vad som ser ut som en container ryms batterier som, enligt Mathias Ericsson, vd på Sun4energy, motsvarar kapaciteten hos tolv till 15 elbilsbatterier.

– Det är ett ganska ordentligt batteri, säger han.

Batteriet laddas med hjälp av solceller och ska kunna hjälpa till när det krävs mer ström än vanligt för att tillgodose idrottsanläggningens behov. Utöver det kan energi från batterierna även hjälpa till att avlasta det ordinarie elnätet.

Anders Levay tror att energilagring kommer att ha viktig roll att spela i den framtida energiomställningen där förbrukningen av fossila energislag ska minska.

– Det är en stor del av pusslet för att klara av omställningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.