En nybyggd faunabro av trä, stål och betong sträcker sig över en väg där en mörk bil kör. Skogslandskap omger byggplatsen med synliga maskiner och material i bakgrunden, och ett fuktigt bergsparti syns i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar en faunabro? Och hur hittar djuren dit? Häng med till bron och få svaren i videon. Foto: Robin Hult/SVT

Sörmlands första faunabro byggs mellan Vagnhärad och Trosa

Publicerad

Väg 218 mellan Vagnhärad och Trosa får sig just nu en uppgradering. Ett av de nya inslagen längs sträckan är en så kallad faunabro – länets första i sitt slag.

Längs den ungefär sju kilometer långa sträckan blir det rondeller och nya busshållplatser. Men det byggs också in olika åtgärder för att göra en av Mälardalens mest viltolycksdrabbade vägsträckor lite säkrare.

– Planen är att minska antalet viltolyckor, säger Magnus Persson, projektledare på Trafikverket.

Fylls med jord och växter

Trafikverket påbörjade ombyggnationen av vägsträckan under den senare delen av 2023. Hela projektets budget är på cirka 115 miljoner kronor, varav faunabron kostar ungefär 20 miljoner.

Till sommaren ska naturen runt om platsen vara återställd och bron ska fyllas med jord och växter. Planen är att hela projektet ska vara klart hösten 2025.

I videon: Så fungerar en faunabro – projektledaren svarar på SVT:s frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.