Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfelt vid padelhallen i Strängnäs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är prislappen på 33,5 miljoner rimlig? Hör Jacob Högfeldt (M) kommentera köpet av padelhallen i klippet. Foto: SVT/Björn Gustavsson

Strängnäs kommun köper padelhall – ska bli teater och fritidsgård

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun ska köpa padelhallen i Larslunda för 33,5 miljoner kronor. Det bestämde politikerna i kommunfullmäktige under måndagskvällen.

Men det är inte sporten padel som är tänkt att utövas där, utan kultur.

Idrottsområdet Larslunda har de senaste åren vuxit med flera nya sporthallar. Men för kulturlivet i Strängnäs har det inte rört lika mycket på sig. Kommunens tankar om att riva Multeum och bygga ett nytt kulturcenter vid Visholmen har ännu inte lett till något beslut. En idétävling har utlysts, men det dröjer innan någon spade kan sättas i marken.

Bråttom att rädda teaterverksamheterna

Sommaren 2024 går hyresavtalet för Thomas arena med tillhörande teaterscen ut. Kommunens kulturskola och övriga verksamheter som nyttjar teatern blir då utan scen, om inget görs snabbt. Padelhallen kan då bli räddningen. Men hur hänger det ihop?

– Vi köper inte en padelhall, utan en fastighet med en hyresgäst som bedriver en padelhall, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Padel ut – kultur in

Hyresgästens avtal är också på väg att löpa ut, och då är tanken att hallen kvickt ska göras om till en kulturscen och eventuellt en fritidsgård.

– Vår förhoppning är att vi kan göra anpassningarna i den nya fastigheten och därmed få en sömlös övergång. Då tror jag vi har en väldigt bra lösning tills det att vi kan skapa en mer permanent kulturscen i Strängnäs stad, säger Jacob Högfeldt.

Och prislappen 33,5 miljoner, är den rimlig? Hör Jacob Högfeldt (M) kommentera köpet av padelhallen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.