17-åring åtalad för tre mord i Stockholmsområdet lider inte av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga pojke från Linköping som står åtalad för morden på en man i Västberga och två kvinnor i Tullinge i oktober 2023, bedöms inte lida av en allvarlig psykisk störning. Det betyder att han vid fällande dom kan få fängelse.

I mitten av oktober förra året sköts en pappa i 40-årsåldern ihjäl i en villa vid Telefonplan i Stockholm. Natten därpå sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge. Vid båda skjutningarna fanns barn i huset och vid den vid Telefonplan skadades en mamma och ett barn.

I villan i Tullinge bor en känd artist som är anhörig till en person som enligt SVT:s uppgifter kopplas till det så kallade Zeronätverket.

– De som drabbats av de här våldsdåden är så vitt jag kan bedöma helt oskyldiga barnfamiljer. I en av familjerna finns det en koppling i form av släktskap till en kriminell person, har senior åklagare Helena Nordstrand tidigare sagt till SVT.

Flera tonåringar åtalade

En 17-årig pojke, som vid tidpunkten var 16, har åtalats för morden, en nu 16-årig flicka och 22-årig man för delaktighet, och en 15-årig pojke är åtalad för att ha beställt morden.

I början av juli meddelades att pläderingarna, åklagarnas sammanfattningar av bevisföringen, var avslutad. Tingsrätten tog då beslut om att pausa rättegången tills det att 17-åringen och den 16-åriga flickan genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, för att se om de kan lida av allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten beslutade också att samtliga åtalade skulle sitta fortsatt häktade.

Kan dömas till fängelse

Nu har rättsmedicinalverket lämnat in utlåtandet för 17-åringen. Där framkommer att han inte bedöms lida av en allvarlig psykisk störning, varken vid tillfället för brotten han står åtalad för eller vid tiden för undersökningen. Rättsmedicinalverket skriver att ”det därmed inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård”.

Vid fällande dom kommer 17-åringen därför kunna dömas till fängelse eller sluten ungdomsvård.

Utlåtande för den 16-årig flicka som är åtalad för delaktighet i mordet har ännu inte inkommit till tingsrätten.

Efter att båda utlåtande kommit in planeras rättegången att återupptas i mitten av augusti.

Två poliser vid villakvarteret i Tullinge, där två kvinnor mördades

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De mordmisstänkta skulle få 150 000 ”per skalle” – hör åklagaren om utredningen kring de tre morden: ”Helt oskyldiga barnfamiljer” Foto: Blåljusbilder, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.