En 20-årig kvinna och en kvinna i 60-årsåldern avled efter skotten mot dem i villan i Tullinge i oktober 2023. Foto: SVT

Tonåringar ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning efter dubbelmord i Tullinge

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-årige pojke som åtalats för morden på en man i Västberga och två kvinnor i Tullinge i oktober 2023, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det ska även den 16-åriga flickan göra som åtalats för delaktighet i mord.

Pläderingarna (åklagarnas sammanfattningar av bevisföringen)är avslutade i Södertörns tingsrätt i det mål där en man sköts till döds i Västberga och två kvinnor sköts till döds i en villa i Tullinge.

Vid skjutningarna fanns också barn i husen.

Våldsvågen i Stockholm

Tingsrätten har nu beslutat att samtliga fyra personer som åtalats för delaktighet i de tre morden ska vara kvar i häktet. Två av dem ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att utröna om de kan lida av allvarlig psykisk störning. Efter det kommer huvudförhandlingarna i tingsrätten att fortsätta.

Kan ha saknat ”insikt om innebörd”

Tingsrätten skriver i sitt beslut att undersökningen ska utreda om de åtalade ”saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller anpassa sig efter sådan insikt”.

Rättspsykiatrisk undersökning görs vid misstankar om att brotten kan ha begåtts under påverkan av allvarlig psykisk störning.

17-åringen är åtalad för tre mord, sju mordförsök och grovt vapenbrott.

16-åringen är åtalad för medhjälp till tre mord, medhjälp till sju mordförsök, grovt vapenbrott och medhjälp till två fall av mordbrand.

Ingen av åklagarna i målet vill i nuläget kommentera målet eller besluten om rättspsykiatriska undersökningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter som var på plats i Tullinge där två kvinnor sköts till döds. Foto: Per Sjöberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet