Hälso och sjukvårdsförvaltningen kommer att flytta amningsstödet från de specialiserade amningsklinikerna till länets BVC och familjecentraler.
– Vi såg att det fanns ett behov bland föräldrar att amningshjälpen kom närmare hemmet och att många ville ha hjälpen i samband med besök hos BVC. Därför känns det naturligt att amningshjälpen flyttas dit, säger Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd.
Under en övergångsperiod kommer barnmorskor på amningsmottagningar ha kvar uppdraget innan nya mottagningar inom primärvården kan starta upp under 2020.
Hjälpen närmare hemmet
När barnet föds får mammorna hjälp av barnmorskor på sjukhuset. Flera akutsjukhus har även när barnen blivit större erbjudit amningshjälp till de kvinnor som fått problem. Men de senaste åren har flera av dessa amningsmottagningar stängt.
Enligt Tobias Nässén (M) är det helt i linje med regionens vårdstrategi eftersom vård som inte kräver akutvård ska finnas inom primärvården.
– Det är bara akutfallen och de värsta amningsproblemen som kräver specialistvård som ska behandlas på sjukhusen, säger han.
Barnmorskeförbundet: “Expertkunskap kan gå förlorad”
För att sprida amningskunskap till fler startar Karolinska institutet en 7,5 poängs amningskurs med 60 utbildningsplatser för BVC-sjuksköterskor.
På Barnmorskeförbundet finns en oro att expertkunskap går förlorad och att det kommer bli ett kunskapsglapp när en ny yrkeskategori tar över arbetsuppgifterna.
– Jag är mycket förvånad över att man inte tar till vara på den expertis som redan finns inom barnmorskekåren. Det mest naturliga vore att barnmorskorna som redan kan de här frågorna och har lång erfarenhet jobbade ute på BVC, säger Mia Ahlberg, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet.
Reformen om slopade amningsmottagningar:
Sex förlossningskliniker i länet har ansvar för amningsstöd upp till sju dagar efter förlossningen. Den här amningshjälpen kommer fortsätta som tidigare.
I våras stängde amningsmottagningar på Karolinska i Solna och vid Danderyds sjukhus. På Södersjukhuset och på Södertälje sjukhus finns amningsmottagningar som enligt de nya sjukhusavtalen ska sluta ta de emot besök som kan tas i primärvården. De mammor som har har komplicerade amingsproblemen kommer att få söka vård på gynakuter.
Det finns två amningsmottagningar som drivs i projektform, Amsak på Östermalm/Södermalm som drivs av barnmorskor och barnavårdscentralen i Rotebro där det finns en amningsmottagning som drivs av barnsjuksköterskor.
Amning i Stockholm och riket
Antalet barn som ammas under de första månader fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.
I Stockholm län ammades 68,3 procent av barnen fortfarande helt eller delvis vid sex månaders ålder, medan motsvarande rikssiffra är 63,3 procent.