Assistansbolaget får backning på en lång rad punkter.

Åtal i jättemål om assistansfusk

Uppdaterad
Publicerad

Ingen dök upp hos dem som behövde hjälp med att klara sin vardag. Under sex år betalades pengar ut till assistenter, som inte arbetade. Nu åtalas 35 personer för grova bedrägerier.

– De hittade en möjlighet att gå vid sidan av den kontroll som fanns hos Försäkringskassan, säger Johan Thornberg, biträdande chef för aktionsgrupp Stockholm vid Länskriminalpolisen.

Utredningen mot assistansbolaget i Södertälje har pågått sedan våren 2012. Nära 30 miljoner kronor i assistentersättning kan ha hamnat i fel fickor. Två män i 40-årsåldern, som ledde bolaget, misstänks för att ha sett till att fejkade tidrapporter skickades in till Försäkringskassan.

Ekobrottshärva i Södertälje

”De var rättslösa”

Flera personer som har rätt till personlig assistans har inte fått det, enligt åtalet. De har lämnats inlåsta ensamma och getts fel mediciner. Att personerna inte har fått komma ut ska bevisas genom film från övervakningskameror som satts upp utanför husen.

– De har varit rättslösa. De har haft gode män, men dessa har liksom assistenterna varit inblandade i bedrägeriet, säger Thornberg.

Utöver de 35 åtalade finns ett par misstänkta som är efterlysta av polisen.

Utredningen är en av ett 30-tal ärenden i en särskild insats mot organiserad brottslighet i Södertälje, där även den stora gängrättegången mot Södertäljenätverket ingår.

Hur har det gått till?

  • De två männen som ledde assistansbolaget misstänks för att ha sett till att falska tidsrapporter signerats och skickats in till Försäkringskassan. Därefter har de betalat ut löner till assistenter, trots att dessa inte har arbetat. Delar av lönerna har sedan gått tillbaka till männen.
  • Majoriteten av de övriga 30-talet åtalade är uppskrivna som personliga assistenter. Genom bedrägeriet har de dels fått pengar, dels kunnat visa upp en ”vit lön” som kan ligga till grund för till exempel föräldrapenning.
  • En av de åtalade arbetade på Försäkringskassan, men har inte haft någon nyckelroll i härvan.

Källa: Polis och åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottshärva i Södertälje

Mer i ämnet