Länsstyrelsen rapporterar att Stockholms län står inför allvarliga utmaningar när det gäller att nå de nationella miljömålen. De senaste åren har länet drabbats av låga grundvattennivåer, höga temperaturer och kontinuerlig förlust av biologisk mångfald.
Åtgärdsprogram ska bidra till bättre miljötillstånd
Särskilda utmaningar för att nå miljömålen är bland annat klimat- och miljöpåverkan från transport-, energi- och byggsektorn, exploateringstryck på mark och vatten och ökande avloppsvolymer.
Takten på miljöarbetet måste öka. I ett försök att få bukt med den dystra prognosen har länsstyrelsen identifierat fyra åtgärdsområden som ska förbättra länets miljötillstånd; motståndskraftiga landskap, transporteffektivt samhälle, energieffektivisering och resurseffektiv giftfri cirkulär ekonomi.
Länsstyrelsen: ”Miljöarbete är ett lagarbete”
Samarbete tros vara nyckeln till att uppnå miljömålen till 2030. Genom att engagera allt från myndigheter till markägare hoppas länsstyrelsen se resultat.
– Det har gjorts mycket bra miljöarbete. Det vi ser nu, i och med att vi riskerar att bara nå två av 15 mål, är att vi behöver göra ännu mer. Vi behöver satsa mer och gå samman. Miljöarbete är ett lagarbete, säger Johanna Lindgren.
”Gäddfabrik” ska hjälpa länet att uppnå målen
I Hemmesta sjöäng i Värmdö kommun har en våtmark återskapats som en del av åtgärdsprogrammet. Här hoppas länsstyrelsen att gäddor ska hjälpa till att uppnå ett av miljömålen till 2030.
– Man har gjort våtmarken på ett sätt som gör att gäddorna tycker om att vara där, en gäddfabrik som bidrar till biologisk mångfald.
Sveriges miljömål
Sveriges miljömål är riktmärken för miljöarbetet i landet och utgör den miljömässiga dimensionen av Agenda 2030.
Miljömålen består av ett övergripande generationsmål, 16 miljökvalitetsmål och flera etappmål.
Av de 16 miljökvalitetsmålen är 15 relevanta för Stockholms län.
Här är de 16 miljömålen:
- Begränsad klimatpåverkan
- Frisk luft
- Bara naturlig försurning
- Giftfri miljö
- Skyddande ozonskikt
- Säker strålmiljö
- Ingen övergödning
- Levande sjöar och vattendrag
- Grundvatten av god kvalitet
- Hav i balans samt levande kust och skärgård
- Myllrande våtmarker
- Levande skogar
- Ett rikt odlingslandskap
- God bebyggd miljö
- Ett rikt växt- och djurliv
- Storslagen fjällmiljö (ej relevant för Stockholm)
Källa: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Stockholms län