Botkyrka kommun vill sparka tre chefer efter studieresan till New York som gjordes för pengar öronmärkta för arbete mot gängkriminalitet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Botkyrka kommun sparkar tre chefer efter New York-resa

Publicerad

Botkyrka kommun varslar tre chefer på kultur- och fritidsförvaltningen om avsked efter den uppmärksammade studieresan till New York. Studieresan betalades med statliga pengar som var öronmärkta för att motverka gängkriminalitet.

Botkyrka kommun fick 65 miljoner kronor i statliga bidrag för att arbeta mot kriminella nätverk. Men istället användes pengarna till en veckolång studieresa för 23 personer.

De tre nu varslade cheferna har enligt Botkyrka kommun begått allvarliga brott mot anställningsavtalet. Det handlar till exempel om bristande efterlevnad av interna regelverk, avtal och lagar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Cheferna stängdes av från sina arbeten i mitten av september och ytterligare fakta har framkommit i den externa granskning som tillsattes efter sommaren. Den visar att besluten om studieresan stridit mot delegationsordningen och kommunallagen.

Brist på transparens och öppenhet

Det saknas även avtal med företaget som anordnade resan, och kommunens upphandlade resebyrå har inte använts. Enligt granskningen finns det en övergripande brist på transparens, dokumentation och öppenhet.

– Granskningen pågår parallellt i olika spår. I den här delen är granskningen klar och därför väljer vi att lägga varsel nu för de tre cheferna. Det är tyvärr ett nödvändigt beslut utifrån de uppgifter som har framkommit, säger Chris Österlund, kommundirektör på Botkyrka kommun.

Den fullständiga granskningen väntas vara klar om några veckor.

Se kritiken som framkom i kommunens interna utredning – som blev klar i somras:

New York och en äldre kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
New York-resan får stark kritik i den interna utredningen som Botkyrka kommun tillsatte. Hör tf kommundirektör Chris Österlund kommentera händelsen – och se listan på punkter där kommunen menar att fel har begåtts. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.