• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På sex badplatser i Mälaren råder avrådan från att bada hela säsongen. Hör varför i videon. Foto: SVT grafik

Därför avråds bad i delar av Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Vid tolv EU-registrerade badplatser i Sverige är vattnet så dåligt att bad avråds hela säsongen. Hälften ligger i Stockholm.

– Det man går efter är halten av tarmbakterier, det är inte så roligt att få i sig. Så när man avråder är det så hög koncentration att man kan bli magsjuk, säger Ulrika Stensdotter Blomberg, sötvattenexpert på Havs- och vattenmyndigheten.

Men det är inte bara vi människor som riskerar hälsan vid dessa badplatser.

– Om människor inte ska bada på grund av höga bakteriehalter är det inte bra för hundar heller. Och om det är algblomning så kan det vara livsfarligt för hunden.

I videon: Hör Ulrika Stensdotter Blomberg förklara varför det är just Mälaren har så många platser där bad avråds.

Så här är badvattnet just nu i din kommun:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.