• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ska du hålla koll på när du badar. Foto: Leonora Toplica/SVT

Testar badvattnet varannan vecka – så här går det till

Uppdaterad
Publicerad

Återigen var det dags för staden att ta vattenprov i Flatenbadet i Skarpnäck, för att kontrollera bakteriehalten i vattnet. Kontrollen avskräckte inte badsugna gäster.

– Det är jättehärligt, jag är inte orolig, säger Kerstin Larsson.

Varannan vecka kontrollerar miljöförvaltningen i Stockholms stad bakteriehalten i vattnet på olika bad i länet för att se om det finns spår av E. coli och intestinala Enterokocker.

– Det är två bakterier som kan vara skadliga för människor- och djurs hälsa. Symptomen är att man kan bli magsjuk eller att det blir som en matförgiftning. Hittar vi det så blir vattnet otjänligt och vi gör direkt ett omprov, säger Victoria Christensen, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen på Stockholms stad.

Starta klippet för att se hur kontrollen går till och hur långt tid det tar att få svar.

Bakteriehalten bedöms på tre sätt

•  Tjänligt – bakteriehalten är låg och det går utmärkt att bada.

•  Tjänligt med anmärkning – vattnet innehåller lite högre bakteriehalter, men det finns ingen risk för sjukdom i samband med bad.

•  Otjänligt – vattnet innehåller höga bakteriehalter och man bör avstå från bad tills dess att nya prover visar att det går att bada. Om en badplats visar ett otjänligt prov så tas ett omprov så fort som möjligt. Kommunen avråder då från bad, fram tills dess att vattenkvaliteten förbättrats.

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.