Foto: SVT

Därför ser Omar inget annat val än att frivilligt återvända till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Ett transitboende i södra Stockholm har alltmer förvandlats till ett ”exitboende”. Varje lördag åker mellan fem och tio irakier härifrån till Arlanda för att återvända till Irak. Detta trots att de inte fått avslag på sina asylansökningar.

På ett volontärdrivet transitboende i södra Stockholm packar fyra irakier sina väskor. Den här lördagen ska de och två iranska män som bott här åka tillbaka med direktflyget till Bagdad.

Biljetterna betalar de ur egen ficka eller med lånade pengar.

#flykt

Missa inte: SVT har gjort en dokumentär som dyker ned i varför flyktingar återvänder efter att ha riskerat liv och offrat förmögenhet

”Krig, dödande och misslyckade regeringar”

– Jag gillar inte att åka tillbaka. Jag har riskerat livet för mina barns framtid. Jag vill inte att de ska ha samma liv som vi har haft, med krig, dödande och misslyckade regeringar, säger Omar Ali från Irak som ska med flyget.

När han skuldsatte sig och tog den farliga vägen över Medelhavet var det för att han hört att han skulle kunna ta hit sin familj på ett säkrare sätt.

Sverige var inte vad han hört

Men i Sverige möttes han av långa handläggningstider, utan garanti att ens få asyl. Nu ser Omar Ali likt många av hans landsmän inget annat val än att åka tillbaka till Irak.

– Jag tycker mest av allt att det är sorgligt att de var tvungna att riskera livet och betala en massa pengar till smugglare. Att det sedan tar flera månader att ta sig hit, där de får stryk i Ungern av polisen och nästan drunknar i Medelhavet. Och sedan kan de flyga hem på tolv timmar – bara sätta sig på ett flygplan. Det tycker jag är sorgligt, säger Jörgen som är volontär och brukar skjutsa återvändare till Arlanda på lördagar.

Efter de nya asylreglerna

Efter att regeringen aviserat att de ska införa tillfälliga uppehållstillstånd och begränsa anhöriginvandringen har antalet personer som tar tillbaka sina asylansökningar ökat dramatiskt.

Under året har det legat något under 300 personer varje månad. I oktober gick det upp till 395 och i november till 627 personer per månad. Under de första tio dagarna i december fortsatte ökningen, och Migrationsverket hade då registrerat 239 återtaganden. Totalt rör det sig om ungefär 3.500 personer som registrerats i år.

Ännu fler lämnar Sverige

Men många saknar pass och kan därför åka utan att meddela Migrationsverket. Irakier kan istället få ett nytt pass via sin ambassad. Antalet avskrivna asylansökningar i november var 1.275 stycken. Utöver återtagna asylansökningar inkluderas då även sådana som till exempel aldrig dök upp till första mötet.

– De säger att det är bra i många irakiska regioner och att det bara är vissa regioner där IS och strider förekommer. Men dödandet sker överallt. Man kan gå på en marknad och så plötsligt smäller en bilbomb, säger Omar Ali som är orolig för sin och sin familjs säkerhet i Irak.

En av huvudorsakerna till återvändandet är att många flyktingar är ensamkommande män som försörjer familjen. När fler märker att de inte kan få hit sina familjer återvänder de eftersom de behövs hemma. Andra återvänder efter att något hänt familjen eller att de inser att de inte kommer att få asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet