De två huvudåtalade, som är ägare i assistansbolaget har fällts för ett stort antal grova bedrägerier, grova bidragsbrott och grova bokföringsbrott. En av dem har dessutom dömts för grov urkundsförfalskning, skriver Södertälje tingsrätt i ett pressmeddelande.
De har båda dömts till långa fängelsestraff. Den ene till fängelse i sex år och den andre till fängelse i fyra år och nio månader. De får också näringsförbud i sju år, vilket träder i kraft sedan de har avtjänat fängelsestraffen. Männen har varit frihetsberövade sedan den 6 november 2012.
18 av de åtalade fälls för grova bedrägerier och/eller grova bidragsbrott. De får fängelse i mellan ett år och tre år och fyra månader.
Skadestånd på 26 miljoner
De resterande 14 personerna fälls för grova bedrägerier och/eller grova bidragsbrott, penninghäleri eller häleri. De döms till villkorlig dom med samhällstjänst mellan 160 och 240 timmar. En person får villkorlig dom och dagsböter.
Alla de dömda ska tillsammans med bolaget, som nu gått i konkurs, betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt 26 miljoner kronor.
Fyra drabbades hårt
Flertalet av dem som nu döms har varit anställda som assistenter i bolaget och har haft till uppgift att hjälpa personer med funktionsnedsättningar. Men i vissa fall har assistenterna inte utfört något arbete alls. I andra har de utfört mindre arbete än vad som redovisats till Försäkringskassan.
I domen konstaterar tingsrätten att fyra av de brukare som utretts drabbades hårt av assistansbolagets fuskande. När tillslaget mot bolaget gjordes var tre av dem i mycket dåligt skick. En var undernärd och felmedicinerad medan en annan både var undernärd och led av en kraftig infektion som resulterade i sjukhusvård. En tredje person mådde allmänt väldigt dåligt. En fjärde visade sig ha varit i dåligt skick under en längre period och hemmiljön beskrivs i domen som ”sanitärt ytterst otillfredsställande”.
Brukare som beviljats personlig assistans dygnet runt lämnades ensamma upprepade gånger och löften om dagliga aktiviteter uppfylldes inte. I stället fick brukarna knappt lämna sina lägenheter.
”Köpte” vit inkomst
Det har också förekommit att svarta löner betalats ut till andra personer än dem som skulle ha arbetat enligt rapporteringen till Försäkringskassan.
Vissa utförde inget arbete alls åt bolaget utan köpte sig en vit inkomst, för att sedan kunna visa att de haft lön och anställning.
– Man har haft en anställning på papperet och man har fått lön utbetald enligt avtalet utan att ha arbetat. Sedan har man betalat tillbaka en del av lönen till företaget som då fått en massa kontanter som man kunnat betala svarta löner med. De som ”köpt” sin inkomst har sedan kunnat visa upp att man har en inkomst för olika myndigheter, och på så sätt kunnat utnyttja förmåner som föräldraförsäkring, sjukförsäkring och liknande, säger Kjell Persson.
96 miljoner i försvarskostnader
Rättegången, som drog i gång i september i fjol och avslutades i februari, hölls i tre domstolar i Stockholmsområdet ihopkopplade via videolänk. Med alla åtalade, försvarare och tolkar var det nära hundra personer på plats. Målet har kostat 96 miljoner kronor bara i försvarskostnader.
Inför rättegången fick flera vittnen anonyma brev med påtryckningar om att ändra sina uppgifter från vad de sagt i polisförhör.