Dennis Holmqvist fick beskedet att det kan ta upp till två år innan han kan koppla upp sin solcellsanläggning mot elnätet och börja sälja solel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Dennis Holmqvists solcellsanläggning – men den får han inte koppla upp på elnätet, som är för dåligt. Foto: Tomas Blideman/SVT

Elnätet för dåligt – Dennis på Rådmansö får inte koppla upp sina solceller

Publicerad

Dennis Holmqvist på Rådmansö utanför Norrtälje skaffade solceller i hopp om att kunna producera och sälja egen el. Men när anläggningen var färdig fick han beskedet att elnätet var för dåligt och att han måste vänta i upp till två år.

– Hade jag vetat det hade jag inte skaffat anläggningen över huvud taget, säger han.

Över 100 000 solcellsanläggningar anslöt sig till elnätet i Sverige i fjol – en fördubbling jämfört med året före.

När Dennis Holmqvists solcellsanläggning var färdig fick han beskedet från Vattenfall, som äger nätet, att han inte får ansluta anläggningen och börja sälja el ut på nätet.

– Vattenfall säger att elnätet är för dåligt och behöver förstärkas. Jag köpte anläggningen för att kunna använda den fullt ut. Nu kan jag inte det. Det känns väldigt tråkigt, säger han.

Kan producera el för eget behov

Kopplat till Dennis Holmqvists solcellsanläggning sitter en växelriktare som är inställd så att han inte kan producera el ut på nätet. Men han kan producera och använda el för eget behov.

– Solcellerna producerar mest dagtid. Då är jag oftast inte hemma utan på jobbet och förbrukar nästan ingen el.

Elnätet måste förstärkas

Vattenfall menar att helheten och säkerheten är viktig och att elnätet därför måste förstärkas.

– Det blir fullt i nätet när många ansluter sig samtidigt och kapaciteten kan slå i taket. Vi har ett ansvar för de kunder som redan är anslutna och måste tänka på säkerheten, säger Marie Gelius, chef för anslutningar på Vattenfall Eldistribution.

Dålig information om elproduktionen

Dennis Holmqvist förstår att Vattenfall vill ha koll på hur många som ansluter sina solcellsanläggningar och producerar el ut på nätet. Men han tycker informationen har varit dålig.

– De borde informerat om att det inte skulle gå att producera ut på nätet redan när jag skickade in en föranmälan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.