Flera elever hade precis kommit till skolan när skjutningen skedde. Enligt polisen skedde skjutningen i ett avskilt utrymme inomhus.
En pojke är anhållen misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Tonårspojken som skadades är fortfarande allvarligt skadad och vårdas på sjukhus.
Facket: Ökat hot
Pablo Mendoza är inte förvånad över utvecklingen, men säger att det är anmärkningsvärt att det sker på en grundskola.
– Huddinge kommun är en segregerad kommun och det finns ett ökat hot om våld mot lärare – båda mellan elever men också mellan elever och lärare. Tyvärr är det inte första gången det skjuts i Huddinge kommun, säger han.
Enligt Pablo Mendoza har många lärare reagerat med ilska, oro och bestörtning.
– Våra medlemmar frågar mig: Hur kunde det här ske?
Åtgärder: Fler lärare
Han pekar på att det behövs förebyggande arbete. Enligt Pablo Mendoza har år av besparingar inom skola och förskola gjort att lärare i mindre grad upptäcker problem.
– Man har mindre möjlighet att vara där och se de här eleverna som riskerar att hamna på glid.
Vilka åtgärder vill se?
– Forskningen är entydig, har man fler lärare, har man fler resurser kan man plocka upp eleverna och se dem i en helt annan utsträckning. Man kan inte fortsätta spara på skolan, det är ett sätt att riskera att den här utvecklingen inte stoppas.
Huddinge kommun: Fortsatta behov att prioritera skolan
SVT har sökt företrädare för Huddinge kommun om kommentar på det lärarfacket larmar om och vilka åtgärder man tror behövs efter onsdagens händelse. I ett mejlsvar kommenterar Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande:
”Antalet skickliga lärare i kommunen har ökat efter riktade satsningar på fler lärare i alla Huddinges lågstadieskolor. Förra året gjorde Huddinge den största ökningen av lärare i landet utifrån kommunstorlek. Vi har också ökat stödet till skolorna med störst utmaningar. Trots de senaste årens kraftfulla satsningar och ökande lärartäthet ser vi fortsatta behov av att prioritera skolan, som ska vara en trygg och jämlik plats för alla.”