Mamma med barn i barnvagn framför sig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur småbarnsmamman Elin Everitt resonerat kring att bo och ha barn på förskola i närheten av trafikerade gator. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Färre barn lider av astma när luften i Stockholm blir renare

Uppdaterad
Publicerad

Luften i Stockholm har blivit renare och en effekt av det är att färre barn utvecklar astma, det visar en studie där 2 400 barn följts under sin uppväxt, rapporterar SR.

– Jag tror att jag tänkte mer på det med mitt första barn, att jag tyckte det kändes lite jobbigt att promenera längs trafikerade vägar, säger tvåbarnsmamman Elin Everitt som SVT träffar vid Ringvägen.

I studien har forskare följt utvecklingen av halter på adresser där deltagarna bott. I de områden som haft en mer gynnsam utveckling av luften så var det elva procent mindre astma än i områdena med sämre utveckling.

– Skulle vi applicera det på Sverige, med 100 000 barn som föds per år, så är det 340 fall som skulle kunna undvikas om luften generellt skulle förbättras på samma sätt som vi sett i vår studie, säger Erik Melén, barnläkare vid Södersjukhuset och professor vid Karolinska institutet.

Ett av områdena där luftkvaliten förbättrats är runt Hornsgatan. Där lyfter Erik miljözon och dubbdäcksförbud som ett par av förklaringarna. Småbarnspappan Philip Daveby bor i närheten.

– Vi har aktivt valt att inte bo på Hornsgatan eller Långholmsgatan och försöker till och med att inte gå på dem. Både ur luftsynpunkt men också såklart för att det är trevligare och lite grönare, säger han.

Hör mer om studien i videon längst upp.

Bamseprojektet

Delstudien är en del av Bamseprojektet. Bamse, som står för barn, allergi, miljö, Stockholm och epidemiologi är ett samarbetsprojekt mellan Karolinska institutet och Region Stockholm.

Projektet startade 1994 och har sedan dess följt drygt 4 000 barn födda 1994-1996.

Data har samlats in genom återkommande enkäter och kliniska undersökningar. Det ursprungliga syftet var att undersöka riskfaktorer för utveckling av astma och allergisjukdom. Över tid har syftet utökats till att också inkludera andra folksjukdomar såsom övervikt, hjärt-kärlsjukdom och kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Bamse-projektet har resulterat i 42 doktorsavhandlingar hittills och mer än 300 artiklar i vetenskapliga tidskrifter.

Källor: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.