• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna i vinterjacka går ut från Equals kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att försörjningsstödet minskar betyder inte att färre är i behov. Equal hjälper personer i utsatthet med den krångliga byråkratin. Foto: SVT

Färre får försörjningsstöd i Stockholm – brott och utsatthet kan öka

Uppdaterad
Publicerad

Att fler kommit i arbete, och att utbetalningarna av försörjningsstöd därför minskat stadigt, har tidigare lyfts fram av politiker som positivt. Men i Stockholms stad lyssnar man nu på larmen om en baksida.

– Som kvinna kan man istället välja att istället stanna hos en våldsutövande man. Andra kanske säljer droger, säger Per Sternbeck, förbundsordförande på Equal som hjälper personer i hemlöshet.

Andelen hushåll med försörjningsstöd har aldrig varit så låg som nu, sedan man kan hitta statistik – från 1965.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare granskat Danijelas fall hos socialtjänsten på Östermalm. Då ville ansvariga chefer inte svara på frågor om administrativa krav på sökande av försörjningsstöd eller ekonomiskt bistånd.

Men de som nekas bistånd, och inte kan eller får arbete, riskerar att hamna i värre utsatthet och kriminalitet. I Stockholm vill man därför lätta på byråkratins krav.

Hör socialborgarrådet Alexander Ojanne (S) och Per Sternbeck i videon längst upp om risken för kriminalitet när människor hamnar utanför trygghetssystemet.

Pilotprojekt ska bryta byråkratin

Utbetalning av försörjningsstöd har minskat kontinuerligt sedan 2009. Och mellan 2021 och 2022 minskade andelen hushåll med ekonomiskt bistånd med 10 procent i Stockholm, visar förra årsrapporten för ekonomiskt bistånd.

Men att kostnaderna minskar betyder inte nödvändigtvis att färre är i behov av stöd. Det handlar snarare om att byråkratin är krånglig.

I ett pilotprojekt under 2024 testar Stockholms stad att låta enheten för hemlösa och stadsdelarna Farsta, Hässelby-Vällingby och Enskede-Årsta-Vantör låta bli att kräva in fakturaunderlag för de som beviljats försörjningsstöd. Det ska räcka med att man uppvisar kontoutdrag på betalning av sina räkningar.

Andra förändringar som utreds på uppdrag av regeringen, är att till exempel låta bredband ingå i riksnormen för försörjningsstöd – för att människor ska klara och ha råd att söka jobb och utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.