Till vänster en bild från Rinkebyfestivalen förr i tiden. Till höger en bild på Tomas Beer och Estivalia Carroza framför Rinkeby Torg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför festivalen rann ut i sanden och vad arrangörerna tror att det kommer betyda för Rinkeby att den är tillbaka. Foto: Arkiv/Kovan Alshawish/SVT

Festivalen gör comeback: ”Sätter Rinkeby på kartan igen”

Publicerad

I år är det 50 år sen Rinkebyfestivalen hade sin premiär, och passande till jubileet gör festivalen comeback efter ett uppehåll på flera år. Tomas Beer var med och grundade Rinkebyfestivalen och har även jobbat med årets festival.

– Vi ska bygga broar mellan områdena, därför blev årets tema för festivalen att bygga broar, berättar Tomas Beer.

Under årets festival medverkar flera profiler med koppling till Rinkeby eller närområdena på olika sätt. Alexandra Pascalidou kommer man kunna se på scenen som konferencier och även den tidigare fotbollsspelaren Martin Mutumba samt Tiktok-profilen Alan Max ska medverka under dagen.

– Vi har sett till att alla här har en anknytning till Rinkeby på ett eller annat sätt, säger Estavalia Carroza som även hon medverkar i skapandet av årets festival.

Årets Rinkebyfestivalen

I år tar festivalen plats på Rinkebys torg den 24 augusti från klockan 12:00 till 22:00. Alexandra Pascalidou kommer inviga årets festival på scenen klockan 15.00, sen kommer det bland annat finnas matstånd från flera olika kök, hennamålning, graffititävlning och möjlighet att prova kickboxning. Rinkeby Run anordnar i samband med festivalen en löpartävling, något som är en del av idé till årets tema att ”Bygga broar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet