Entrén till Södersjukhuset, med byggställningar och avspärrningar framför den moderna byggnaden. I den andra sektionen syns en man som sitter och gestikulerar under en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten på Münchhausen by proxy: ”Tycker man ska utreda ordentligt innan man slår fast.” Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ellen Pan/SVT

Flera familjer anklagades av sjukhuset – experten: ”Aldrig hört tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Thåström, 47, anklagades för Münchhausen by proxy av läkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm. Idag har utredningen mot henne lagts ner.

SVT:s granskning visar att ytterligare två familjer fick liknande anklagelser mot sig – och sina barn tvångsomhändertagna.

– Jag har aldrig hört eller läst om en sådan situation tidigare, säger Björn Lundin, psykiatriker och ledande på området.

Vårdpersonal på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset började misstänka Jenny Thåström under hösten 2022, efter att hennes då 15-åriga dotter Lovisa inte svarade som förväntat på behandling. Hennes läkare menade att de inte kunde hitta något fysiskt fel, att hon hade en ”sjukdomsidentitet” och att hennes mamma ”eldade på” Lovisa vid vårdbesök.

Lovisa blev tvångsomhändertagen och placerad hos en främmande familj i två månader innan misstankarna mot hennes mamma lades ner. Varken polis eller socialtjänst hittade tillräckligt med bevis att Jenny skulle ligga bakom dotterns sjukdom.

Vem skadar Lovisa?

Björn Lundin säger att han inte stött på något fall där Münchhausen by proxy uppstår när ett barn är i tonåren.

– I den absoluta majoriteten av fall börjar det väldigt tidigt. Jag tycker att man ska utreda ordentligt innan man slår fast en sådan sak, säger han.

”Hon startade helvetet”

Samma läkare som drev på misstankarna mot Jenny Thåström har riktat liknande anklagelser mot en annan kvinna under våren 2019, vars 15-åriga dotter hade samma diagnos som Lovisa. Även då omhändertogs dottern av socialtjänst.

Även här la myndigheterna senare ner utredningarna mot mamman. Familjen är idag återförenad.

– Den läkaren har ställt till det ordentligt för oss. Det är ett fruktansvärt trauma, säger mamman till SVT.

Samma läkare anklagade 2020 en annan familj för att ha misshandlat sin son. De sökte vård då sonen ramlat två gånger på kort tid. Enligt föräldrarna hade läkaren inte själv undersökt honom innan hon anklagade dem för barnmisshandel.

Sjukhuset gjorde en polisanmälan och båda familjens barn tvångsomhändertogs i sex veckor, innan utredningen även denna gång lades ner.

Sjukhuset kände inte till uppgifterna

Den aktuella läkaren vittnade även i en rättegång 2019, där två föräldrar dömdes för att ha utsatt sitt barn för svält.

SVT har flera gånger sökt läkaren, som inte återkommit. Istället svarar Annelie Liljegren, chefläkare på Södersjukhuset, att man inte känt till uppgifterna.

– Generellt är det så att vården är skyldig att göra en orosanmälan om det finns en oro. För de barn som eventuellt råkar illa ut så är det ju oerhört viktigt att rädda de barnen.

Se dokumentären ”Vem skadar Lovisa?” på SVT Play.

MÜNCHHAUSEN BY PROXY

Münchhausen by proxy kallas även barnmisshandel genom förfalskning av symptom. Det är en form av barnmisshandel där föräldern simulerar sjukdom hos sitt barn eller gör barnet sjukt.

En dödlighet omkring 10 procent rapporteras bland barn som utsatts för kvävning och/eller förgiftning. En av föräldrarna, vanligtvis modern, är förövaren.

I en brittisk studie har den årliga incidensen i England beräknats till 0,5 per 100 000 barn under 16 år.

Barnet tas ofta till undersökningar och behandlingar som leder till flera medicinska insatser. De akuta symtomen brukar försvinna när barnet skiljs från förövaren.

Källa: Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vem skadar Lovisa?

Mer i ämnet